Има ли напрежение около номинациите за кметове?

1
За Русе, една от малкото области, в които ПП-ДБ победи ГЕРБ, ще има двама кандидати
За Русе, една от малкото области, в които ПП-ДБ победи ГЕРБ, ще има двама кандидати Снимка: БГНЕС

Партиите все още не са обявили нито една кандидатура.

Няколко месеца преди предстоящите местни избори през есента партиите все още не са обявили нито една кандидатура.

Подготовката за кампанията обаче тече трескаво от месеци - социологически проучвания, преговори, обсъждания и съгласуване.

Първата обявена кандидатура ще е за кметския пост в София, твърди OFFNews. Очаква се на 27 юни "Продължаваме промяната - Демократична България" да издигне съоснователя на "Телерик" Васил Терзиев за кмет на столицата. Това ще се случи на официално събитие в столичния мол, в който се водеха преговорите по секторни политики преди излъчването на кабинета "Петков".

Името на Терзиев се спряга от няколко месеца, като той самият нито отрече, нито потвърди информацията. В публикувания запис от Националния съвет на ПП се чу, че първо Терзиев, а след това депутатите на Петков и Василев са научили за предложението за ротационен кабинет с ГЕРБ. Терзиев ще бъде подкрепен и от "Спаси София" въпреки критиките им около влизането на ПП-ДБ в правителство с ГЕРБ. В момента се обсъжда и обща листа за общински съветници, която да бъде оглавена от Борис Бонев.

Партията на Бойко Борисов до момента не е дала знак за потенциален наследник на Йорданка Фандъкова.

Бъдещите номинации за кметове на ГЕРБ се пазят в пълна тайна. За Бургас обаче все по-активно се говори, че Жечо Станков ще поведе надпреварата за кметското място. Той е популярен в града, но финално решение на партията към момента няма.

След София накъде?

По информация на OFFNews в новата коалиция има напрежение около номинациите за кметове в останалите градове. Доскоро нагласите бяха за общи кандидатури за областните градове. Именно за някои от тях обаче се заговори, че коалицията ще се раздели. Към момента окончателно решение няма, но се правят номинации.

В Бургас към момента се очертават две номинации - Константин Бачийски на ПП и Димитър Найденов на ДБ. Както Бачийски, така и Найденов са били общински съветници. Кандидатът на ДБ стана популярен, тъй като участваше в протестите на Росенец редом с Ивайло Мирчев и Христо Иванов.

Развод се очертава и в морската столица Варна. Там от ДБ ще предложат Стела Николова, която влезе в парламента благодарение на голям брой преференции. Според неофициална информация ПП ще има свой кандидат, но още не е взето окончателно решение.

За Русе, една от малкото области, в които ПП-ДБ победи ГЕРБ на парламентарните избори, също ще има двама кандидати. Очаква се ДБ да издигне Иван Белчев, който е популярен в града с редица свои инициативи, които му донесоха и достатъчно преференции, за да пренареди листата. ПП пък обсъжда издигането на Рена Христова, която трябваше да бъде депутат, но бе изместена от Белчев.

По-интересна надпревара се очертава в Пловдив. Там ПП-ДБ обсъжда поне три имена. От ДСБ държат на бившия областен управител и настоящ депутат Йордан Иванов, от ДБ - на Манол Пейков, а ПП - на Росен Костурков.

В ПП обсъждат издигането на депутата Петър Куленски в Пазарджик. За Благоевград пък се спряга Андрей Гюров, както и Методи Байкушев.

Отива ли Радев на кметски избори с "независими" кандидати

Президентът Румен Радев ще играе активно на местните избори, макар и неофициално, сочат различни източници. Очакванията са той да подкрепя неформално както бивши служебни министри, така и кметове на ГЕРБ и БСП, които да се явят като независими.

До момента се спряга името Илин Димитров - служебен министър на туризма в кабинетите на Гълъб Донев и бивш председател на комисията по туризъм и депутат от ПП. Той е бил и член на партия "Продължаваме промяната", но е напуснал преди на влезе в служебния кабинет на Радев, уточни високопоставен представител на ПП за OFFNews. Очаква се той да бъде издигнат за кмет на Варна. Бившият служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков е спряган за номинация за кмет на София, а бившият областен управител Николай Шушков - за Благоевград.

От кметовете на БСП се очаква Радев да играе с пернишкия кмет Станислав Владимиров. Неофициално се говори, че и кметът на Русе Пенчо Милков също през есента ще остави левицата и ще се яви с неформалната подкрепа на президента.

По-интересното е, че редица кметове на ГЕРБ обръщат гръб на Борисов и ще се явят с негласната подкрепа на Радев. В записа от Националния съвет на ПП се чува, че президентът "заплашва кметовете на ГЕРБ с едната ръка, а с другата ги подкупва". Защо кметовете на ГЕРБ сменят флага, не е ясно, но за бъдещите рокади вече се знае. Очакванията са кметът на Бургас Димитър Николов да играе за Радев.

В Пазарджик Радев също ще има кандидат, твърдят наши източници, но номинацията все още не е ясна. Към момента се спрягат имената на кмета Тодор Попов, както и на областния управител Трендафил Величков.

Същото се чува и за кмета на Монтана Златко Живков, както и за кмета на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов.

Други източници на OFFNews твърдят, че на "Дондуков" 2 все още не са определели кандидати, с които ще работят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари