Илияна Йотова: Ще се кандидатирам за втори мандат

0
Според вицепрезидента вероятно единствено ръководството на ГЕРБ смята, че служебният кабинет действа като предизборен щаб на президента
Според вицепрезидента вероятно единствено ръководството на ГЕРБ смята, че служебният кабинет действа като предизборен щаб на президента Видео: NOVA

Според вицепрезидента вероятно единствено ръководството на ГЕРБ смята, че служебният кабинет действа като предизборен щаб на президента

"Не е истина, че няма да се кандидатирам за втори мандат за президентските избори. Разговаряли сме много с президента на темата, слухове винаги ще има, започва кампания и е нормално да има такива твърдения", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България.

Според вицепрезидента вероятно единствено ръководството на ГЕРБ смята, че служебният кабинет действа като предизборен щаб на президента.

"Няма как този кабинет да бъде щаб на когото и да е било. Такова нещо може да се твърди от хора, които не са чели Конституцията. Това е нормално правителство, което не подлежи на контрол от парламент, защото няма такъв. Ако някой ви каже, че единствената задача на служебен кабинет е да организира изборите, не му вярвайте", допълни още Илияна Йотова.

За вътрешния министър Бойко Рашков Йотова заяви, че той е човек, който вдъхва доверие, но на негово място тя би отнесла случая с предполагаеми негови думи към прокуратурата.

Според Илияна Йотова предстоящите избори ще бъдат едни от най-честните от много време насам, тя се надява да е така и да се формира стабилен кабинет, който да определи приоритетите на България за следващите години, защото стоим твърде незавидно в момента.

Вицепрезидентът се страхува от твърденията, че няма ляво и дясно, защото тогава има опасност да се защитават интереси, които не са ясни.

"Не могат всички за да седнат на една маса и да се договарят", каза тя и добави, че и идеята на ДПС за експертно правителство не е такава, те имат приоритети, предимно в областта на икономиката.

За Йотова скачането от избори на избори няма да подобри положението на българите, а широката лява коалиция е знак за събирането на нещо, което не е трябвало въобще да бъде разделяно. Относно отсъствието на Татяна Дончева от лявото обединение, тя смята, че не е драма, но в нейното движение са хора, които са насочени повече в ляво-център, но важното е, че е имало разговори с тях.

За политиката на БСП към "Има такъв народ", Илияна Йотова бе категорична, че на левицата не трябва да се гледа като на партия, която се моли на някого да направят коалиция.

Тя сподели, че не бива да се обобщава и определя като цяло една партия за статукво, защото в такива организации има много и различни хора, които са твърде далеч от статуквото.

"Невъзможно е позицията на България спрямо РС Македония да се промени без парламент, а няма и какво да се променя от страна на България", категорична бе Йотова.

За нея не би трябвало присъединителните процеси към ЕС да се правят по двойки.

"Въпросът е открит, но се връща европейският тон в разговорите. Темата за Македония е важна и няма въпрос, по който да сме така обединени", допълни вицепрезидентът.

По инцидента с американските командоси, които нахлуха в частен цех, вицепрезидентът заяви, че цялата ситуация е смущаваща.

А идеята да имаме Национален културен институт извън страната по примера на "Гьоте институт" и други, Илияна Йотова коментира като заяви, че това е нужно, тъй като трябва да отговорим на призива на много културни дейци извън страната, но и особено на историята си, която ни задължава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари