Илиян Василев: Отказът от проучване и добив на нефт и газ е държавна измяна

1
По Борисово време забраниха проучването и добива на нефт и газ, забраниха вноса на втечнен природен газ от Булгаргаз
По Борисово време забраниха проучването и добива на нефт и газ, забраниха вноса на втечнен природен газ от Булгаргаз

И всичко, което ще се случи в следващите месеци, включително затварянето на предприятия, е на сметката на Борисов и Пеевски.

Игрите на Путин с природния газ и спирането на 80 процента от доставките по Северен поток 1, което провокира абсолютни ценови върхове като стойност - над 220 евро за МВтч, доказват две неща - пазарът на природен газ не може да бъде балансиран, и неизбежно следствие от което е че или се сменя горивото или прекъсваш производство. Защото при тези цени следва рецесия и невъзможност за потребление. И тук държавата не може да направи много, тъй като за разлика от електроенергията, няма Фонд, от който да се вземат пари и компенсират цените на природния газ.

Мрънкането в България - ама колко е скъпо, трябва да клекнем на Газпром, не можем да плащаме са не само всуе, но издават соцмислене - държавата не е длъжна и няма откъде да покрива турбуленции на пазара извън защитените потребители. Свиквайте и не мрънкайте или което е най-добре тези всички индустиалци, топлофикационни дружества да бъдат така добри да си потърсят по-евтин газ, след като Булгаргаз очевидно не може да им го достави. Включително руски, ако могат.

Няма забрана за вноса му, все пак.

Имам обаче новина за тях - не е въпрос на близост с Русия, защото близките до нея най-много страдат - да видят цените на Орбан и Вучич. Да видят че днес за Италия ще доставят с 20 процента по малко, а за Германия с 80 процента по-малко. А това са двата най-големи договори на Газпром в ЕС.

Путин води война, която губи, и това го принуждава да стига до крайности. Ако не сте разбрали, мрънкането ви само окуража агресора. А кой е виновен за липсата на диверсификация - мрънкащите да се погледнат в огледалото - от индустриалните асоциации /което ако бяха профита, щяха да настояват държавата да управлява стратегическия риск от зависимост от Москва, но не би, защото бяха част от веригата на уговорените мачове през борсата с Булгаргаз/, депутати и политици, на хранилката на Газпром.

Сега остана само едно - ограничавайте потреблението на природен газ, ако трябва спирайте производства. И питайте Николай Павлов, Бойко Борисов, Делян Добрев защо отказаха договора на Шениър за доставка на 500 милиона кубически метра втечнен природен газ по формула вързана към Хенри Хъб. ТВ момента цената на Хенри Хъб, докаран до БГ, е над пет пъти! по-ниска от цената на Ти Ти Еф - тези 220 евро на МВтч. Подобен договор сега щеше да ни постави в групата страни от ЕС, които са извън зоната на поражения на Газпром като Полша, Испания и Португалия.

По Борисово време забраниха проучването и добива на нефт и газ, забраниха вноса на втечнен природен газ от Булгаргаз /горния пример/ и сега имат наглостта да критикуват правителство под атака от Газпром и Кремъл.

Предателство е слаба дума - държавна измяна е точната. И всичко, което ще се случи в следващите месеци, включително затварянето на предприятия, е на сметката на Борисов и Пеевски.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари