Илиян Василев: Няма колапс в енергетиката

1
Абсолютна загуба на време и самонаказание е да спориш с очевидни неистини, смята енергийният анализатор
Абсолютна загуба на време и самонаказание е да спориш с очевидни неистини, смята енергийният анализатор Снимка: Евроком

Абсолютна загуба на време и самонаказание е да спориш с очевидни неистини, смята енергийният анализатор 

"Няма никакво съмнение, че в тая верига на взаимен интерес „Газ Експорт“ играе в тандем с български политически партии и структури, които се облагодетелстват от тоя договор."

Това заяви Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, политически и енергиен анализатор. В интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“ той разви тезата, че газовата криза е в рамките на психовойната, която Русия, чрез „Газпром“ води не само в България.

Разбира се, всичко това се подема от български съучастници“, каза той и обясни, че правителството на Петков е направило най-доброто, като е оставило една оферта със седем танкера и служебното правителство има възможност, аргументи и коз, с които да преговаря с „Газпром“ за по-добра цена.

Ако „Газпром“ не ви дава по-добра цена, а в момента цената не е по-добра на „Газпром“, тогава естествено, че ще сключите сделка с тези седем танкера, при това разпределени до месец април следващата година. И понеже са регулярни доставки, те могат да балансират прекрасно българския пазар и недостига в „Чирен““, посочи енергийният експерт.

Той уточни, че никой не е казвал, че „Газпром“ не трябва да доставя, напротив, но трябва да се нареди на редичката и да се конкурира.

А не както досега – благодарение на един списък от комисионери, това е терминът, който е в главите на хората от ГЕРБ и от ДПС, които получават комисионни на количествата газ, които „Газпром“ продава в България и естествено, че ще бъдат заинтересовани „Газпром“ да доставя, а не някой друг, защото от другите те не получават комисионни“, подчерта дипломатът.

Според Илиян Василев причината за намаленото подаване на газ за Европа, не е само политическа. Той смята, че истинският проблем със санкциите е, че „Газпром“ изпитва огромен недостиг на резервни части.

Аз все пак съм в тоя бизнес – в момента „Газпром“ изпитва огромен недостиг на резервни части, на тези подменящи се детайли и възли, които удържат преносната му система в изправност. Някои от тези примерно кранови възли и други, се подменят на два-три месеца, а те ги нямат. И за да не излезе, че „Газпром“ страда от санкциите, те прехвърлят тежестта върху геополитиката и казват „Не, не, ние нарочно ще си намалим добива и съответно износа на природен газ заради тия санкции“, но не обясняват, че проблемът със санкциите е, че нямат възможност да добиват и пренасят, а не че са надеждни или ненадеждни партньори.“

Що се отнася до втечненият американски газ и седемте танкера Илиян Василев развенча митовете за „тази история с танкерите и слотовете, другата притча, която говорят.“

„Нали разбирате, това просто е игра с несигурността, която неслучайно политиците превръщат в такива аргументи, които от практична гледна точка, нямат стойност, нямат никакво значение, но в политиката създават внушения и представи, най-често грешни“.

„Самонаказание и абсолютна загуба на време е да спориш с очевидни неистини“, смята дипломатът.

Според него колапс в енергетиката няма, твърденията за такъв се дължат на това, „че от едната страна имате договор и правителството може да използва тези танкери, като инструмент за натиск върху „Газпром“ и от друга страна български политически партии и структури, които се облагодетелстват от тоя договор.“

Това е, няма колапс, няма никаква драма“, категоричен беше Илиян Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Кое за жените шофьори е най-неприятното при паркиране?
- Свидетелите!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари