“Иху!” от Букурещ и София, в петък - виенско “Тихо!”

0
Прибързаната радост на Букурещ и София смути предизборна Виена
Прибързаната радост на Букурещ и София смути предизборна Виена Снимка: БГНЕС

Прибързаната радост на Букурещ и София смути предизборна Виена

След огласената радост на премиерите Чолаку и Денков за частично вдигане на ветото за Шенген от Австрия Борисов им припомни правилото на Брюксел: “Докато всичко не е договорено, нищо не е”

Прибързаната радост на Букурещ и София, и то обявена публично, че вече е договорено с Австрия вдигане на ветото за присъединяване на Румъния и България към Шенген, смути предизборна Виена. У нас пък политици прекалено бързо взеха да мерят чия тежест е по-голяма за разхлабване на примката по границите, пише 24 часа.

Че нещо извънредно се случва, се усети в четвъртък, когато премиерът Николай Денков, вицепремиерът и външен министър Мария Габриел и финансовият министър Асен Василев отидоха при Бойко Борисов в ролята му на председател на комисията по външна политика в парламента. Какво се е случило вътре в бившия Партиен дом, преди четиримата да се усмихнат пред камерите, се научава единствено от политическите интриги.

Ако обяснението откъм ГЕРБ бе, че бившият български премиер от 4 дни почти не е излизал от кабинета, разговаряйки с европейски лидери по темата “Шенген”, то откъм партньорите в “Продължаваме промяната” се прокрадваше съмнение, че Борисов иска все пак да сложи той точката на една успешна и продължителна битка за частичното вдигане на ветото.

Такова било договорено тристранно между вътрешните министерства на Австрия, Румъния и България още на 23 декември.

Споразумението е предвиждало в края на март България и Румъния да се присъединят към Шенген с въздушните и морските си граници, а след това да се преговаря за сухопътните с хоризонт началото на 2025 г. Част от договорката обаче е било и съгласието да не се оповестява, докато не мине съветът на постоянните представители, който трябвало да вземе решението днес, 29 декември, в Брюксел.

На 27 декември обаче първо премиерът на Румъния Марчел Чолаку не издържа и обяви падането на ветото. На следващата сутрин последва и потвърждение от българския премиер Николай Денков. С уговорката, че съгласието засега е само устно и не е трябвало да бъде огласявано.

Вечерта в четвъртък обаче правителството в Австрия отложи потвърждаването на решението. Затова и всъщност се оказа тази нерадостна среща по уж радостния повод при Бойко Борисов на най-важните хора в държавата Денков, Габриел, Асен Василев и вътрешния министър Калин Стоянов.

Петимата всъщност са направили опит да бъде убедено правителството на Карл Нехамер да вземе официално решение. Вместо това обаче късно вечерта в четвъртък вътрешното министерство във Виена обяви, че преговорите за въздушния Шенген продължават, а днес дойдоха и допълнителни условия това да се случи. Някога.

В Австрия са се подразнили от прибързаното обявяване на вдигането на ветото, защото това създало във Виена вътрешни драми за кабинета на Нехамер.

Тази централноевропейска държава в момента наистина има огромен проблем с нелегалната миграция. И въпреки че повечето мигранти влизат от Италия и Хърватия, темата за Шенген е неудобна, още повече че през юни в Австрия има парламентарни избори. Като причинените вреди от прибързаната радост са били ясно разяснени от австрийците късно вечерта в четвъртък и на българските власти.

Румъния избърза, говорейки за очертаваща се сделка за Шенген. Това е много вредно в дипломацията, особено по въпроси с вътрешнополитически оттенък. В Австрия темата е свръхчувствителна. Изтичането на информация не помага на работата. Всякакви обсъждания на темата са преждевременни, обясни ясно ситуацията във Виена диполоматът и бивш зам.-министър на външните работи Стефан Тафров по Нова тв.

Че радостта е била прибързана и това е втвърдило позицията на Австрия, потвърди днес и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В Брюксел работи правилото - докато всичко не е договорено, нищо не е. Младостта и липсата на опит изиграха лоша шега и в България, и в Румъния. Един огромен труд е подложен на доза съмнение, дава се възможност да се появят негативни коментари. Днес следобед (петък - бел.ред.), ако не се случи да получим документа, не е добре за дипломацията. Не се прави така, но няма смисъл да се връщаме назад. Ако не стане днес, ще отидем януари, а тогава е близо до изборите в Австрия, полагаме всички усилия, обясни Борисов механизма на вземане на решения в ЕС.

Петъчното “Тихо!” откъм Виена обаче показва, че няма да посрещнем Нова година с разрешение да преминаваме по въздух и вода през държавите от Шенген.

Възможно е това да се случи в средата на януари, когато е насрочен нов съвет на постоянните представители (това са посланиците на държавите - членки към ЕС). Все още обаче темата Шенген не фигурира в предварително обявения му дневен ред.

А най-трудното ще е за българските политици от това (не)коалиционно управление, които до март ще се състезават по оптимизъм, но е добре и да се координират, когато го правят.

Нови условия: България да приеме бежанци, а ЕК - специални закони за Шенген

Днес вечерта Герхард Карнер направи остро изявление. Този път от София коментираха сдържано: Преговорите продължават

Остро изявление, с което обяви нови австрийски условия, направи късно вечерта днес министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер.

С него реално той върна преговорната ситуация през лятото на миналата година, въпреки че се очакваше потвърждение на компромиса за приемането на България и Румъния в Шенген с летищата и пристанищата.

Европейската комисия и председателството на ЕС, което от 1 януари поема Белгия, да изработят законодателна рамка за влизането на България и Румъния в т.нар. от Австрия “въздушен Шенген”, поиска Карнер. Като това законодателство трябвало да стъпва на политическия компромис, който бил постигнат между Виена, София и Букурещ.

Допълнително Карнер постави условието България и Румъния да приемат бежанци от Афганистан и Сирия. Последните дни то като че ли бе отпаднало от разговорите между трите държави. Още повече че София и Букурещ бяха подчертали пред Виена, че връщането на мигранти от Австрия става по Дъблинския регламент и в момента, ако заловените там бежанци наистина са минали през наша територия.

Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България. И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия - това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави.

Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за въздушния Шенген. Искам да поясня още веднъж какво означава въздушен Шенген. Означава влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата, гласи пълното изявление на Герхард Карнер.

Този път от българското правителство реагираха сдържано.

Преговорите с Австрия продължават”, бе единственият коментар от страна на Министерския съвет, след като бе публикувано изявлението на Герхард Карнер.

Пред “24 часа” дипломати потвърдиха, че контактите с Австрия са продължили през петъчния ден. Засега обаче нямало пробив при втвърдената позиция на правителството във Виена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    Ася Пенчева
    Калъпчето сапун ви го наби с 350. Афганистанци и сирийци + натуралните ни цигани. Ще е феерично като започнат да се колят едни-други-трети. Защото то това им е в социума, да не се правим на улави Е, ще даде фира и по някой българин и българско момиче. По-важното е, че аз съм най-известната журналистка в БНР и не приемам, че Денков е абсолютен идиот! Познанства приключих заради мнението си! И настоявам отново да изхранваме украински гребци за наша сметка!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари