Играем си с огъня, който ще ни изпепели държавата!

5
Отново и отново ми се иска да изкрещя така, че и глухите да ме чуят – нека се опомним!
Отново и отново ми се иска да изкрещя така, че и глухите да ме чуят – нека се опомним!

28 март, 338 официално установени заразени.

Нарастването: 29 19 12 18 23 33 37 25

Нелепо и идиотски може да се перифразира кръволокът Сталин, че заразяването на един близък човек е драма, а заразяването на много непознати хора е статистика.

Така или иначе без ясна представа за реалното положение на нещата това е статистико-стъкмистика…

Все пак за периода 27 март-2 април аз положих максимални усилия да модифицирам изчерпилия си вчера познавателната сила (ако имаше такава) мой модел.

Отчетох някои фактори, предположих други, очертах 5 възможни траектории.

Опитах се да „изчисля“ реално заразените.

Нелепото решение да дават само една пресконференция затрудни и мен. Това е абсурдно като общуване с обществото!

Ето защо за днес ще работя с данните за целия ден (тези, давани сутрин), а от довечера – за непълния ден (тези давани вечер).

Само за данните от един ден нищо не може да се систематизира.

Ще кажа единствено за инфо, че от моите 5 тенденции най-близо за вчерашния ден е тенденция 3, тя предвиждаше 341 установени заразени, а те са 338. Според тази тенденция/траектория всички заболели у нас са 1129.

Но едно, че изобщо не се знае дали моделът ми е поне частично адекватен, а освен това трябва да минат още няколко дни след 27 март, за да има допълнителни данни.

Длъжен съм да кажа две неща, макар че новите ми пет траектории на модифицирания мой модел са само в началото и дори на мен все още не ми вдъхват увереност, най-малкото защото заложената самооценка на модела за собствената му достоверност не дава все ощеуопределена величина:

Първо, от вчерашния съботен ден за първи път у мен се появи реална тревога, че като общество не сме на нивото на предизвикателството и затова му даваме – на предизвикателството – непълноценен, недисциплиниран, неразумен и невещаещ нищо добро отговор! Започвам да се съмнявам в здравия разум на българите, щом дори страхът не е мобилизиращ за максимално строго спазване на извънредните мерки.

Играем си с огъня, а той може да лумне в опустошителен пожар и да ни изпепели държавата!

Отново и отново ми се иска да изкрещя така, че и глухите да ме чуят – нека се опомним! В нашите сили е все още да предотвратим нещо много страшно за България!

Второ, с потрес чета данните за любимата Италия, за милата на сърцето ми Испания. Нека гледаме с виждащи очи какво се случва там! Вчера има страшно много жертви в Испания. Но макар и вчера, те, образно казано, са резултат не от вчера, а отпреди 14-18 дни! Да се върнем, интернет го позволява, 14-18 дни назад и да видим какво правеше Испания 10-14 март!!

Аз започнах на своя сайт да качвам ден след ден какво съм написал през съответния ден за епидемията. Това е и описание на националните ни усилия и идиотизми. И понякога – за европейските.

Ето защо, ако се държим като общество безотговорно, нека в периода 11-15 април не псуваме властта, не ругаем съдбата, не търсим виновни в конспиративни теории, не си скубем косите, ако не дай Боже, у нас е изригнал вулканът Безумий! Нека всеки от нас си припомни какво е правил, къде се е веселил, какви ги е вършил, с кого се е събирал и умножавал на 28 март, събота!

Дайте отсега нататък да не даваме повод на всеки ден след 12 април да се проклинаме за поведението си през всеки ден след 28 март!

Утре започва от днес! Това, което вирусът ще жъне утре, след 12 април, ние го сеем днес, след 28 март!

Николай Слатински

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари