Ася Пенчева: И преди 150 години хората са ядели кебапчета на тарлата в Русе

1
Купували са си дъвки, ластици и са се веселили с музика
Купували са си дъвки, ластици и са се веселили с музика

Има снимки от русенската тарла, които са на повече от 150 години.

Просто по-рано не е имало фотографи, но тарла си е имало. Тогава се правела на Владикова бахча, сега Парк на младежта. През годините локациите били различни.

"Аз си спомням поне други четири, но година без тарла не помня", разказва Ася Пенчева, кореспондент на програма "Хоризонт" в Русе.

"Така и дедите ми. На тарлата се случвали най-невероятни събития. Видели невидимия човек, жена с брада, гълтач на саби, фокусници с магични номера...От там си купували всякакви вещи не чак от първа необходимост като ластици, дъвки, стъклени топчета, ядели кебапчета, пиели бира колкото могат и се веселили с чаръджийска музика или пеели песни за войните.

От градската управа канели цигански оркестри и на търлата, сред дима от скарите, изчезвали всички граници на социалните прослойки. Почти като фокусник проф. Николай Ненов, директор на музея в Русе, ни пренася в онова старо време.

Във времето на социализма, когато за да се отвлече вниманието от църковния празник, властта измисляше какви ли не трикове, в Русе някои неща не се промениха.

Сега, в тези светли дни, в Русе отново има тарла", добавя Пенчева.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари