Хванаха в измама адвокат на Миню Стайков

0
Красимир Трифонов е уличен във фалшифициране на документи в опит да попречи на второто разследване, което Специализираната прокуратура води срещу Миню Стайков
Красимир Трифонов е уличен във фалшифициране на документи в опит да попречи на второто разследване, което Специализираната прокуратура води срещу Миню Стайков Снимка: БГНЕС

Адвокат Красимир Трифонов е уличен във фалшифициране на документи в опит да попречи на второто разследване, което Специализираната прокуратура води срещу Миню Стайков, и по което бизнесменът е с потвърдена на две съдебни инстанции мярка за неотклонение "задържане под стража", пише „Правен свят“.

Срещу Трифонов, който е и общински съветник в Карнобат, са събрани доказателства, според които той умишлено е антидатирал документи, с цел да представи като своя адвокатска кантора офис, ползван от 2013 г. от фирма на Миню Стайков. В схемата адвокат Трифонов дори въвлича нотариус от Карнобат и ръководството на Адвокатска колегия – Сливен. Целта на Красимир Трифонов е да представи действията на разследващите органи по досъдебното производство за злоупотреби със средства по европейските програми за земеделие като незаконосъобразни и нарушаващи разпоредба от Закона за адвокатурата. Трифонов дори е подал жалба до омбудсмана, адвокатурата и до главния прокурор, но се очаква сезирането на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) с искане за образуване на дисциплинарно производство срещу защитника.

На 2 май рано сутринта под наблюдението на Специализираната прокуратура започват претърсвания и изземвания от офиси и помещения, свързани с разследване за източване на милиони левове от подставени лица, основно роднини и близки на служители на Миню Стайков, които са получавали европейско финансиране от Държавен фонд "Земеделие". Сред претърсените адреси е и домът на адвокат Красимир Трифонов в Карнобат, откъдето обаче не е иззето нищо. Разследващите влизат и в офис в центъра на града, който от 2013 г. се ползва под наем от ЕТ "Миню Стайков Комерс". Именно на този адрес са извършвани всички действия по арендата на земеделска земя от свързаните с обвиняемия Стайков фирми, бенефициенти по европейските програми. Иззети са множество документи, които са важни за разследването, по което интерес проявява и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), като всичките действия са извършени след разрешение от съдия.

Докато траят претърсванията, адвокат Трифонов обяснява на полицаите и следователите, че това е вторият адрес на адвокатската му кантора, дори показва адвокатската си карта, но други доказателства в посока на твърдението не представя. Присъствието на Трифонов на адреса е повече от изненадващо, като се има в предвид, че през март 2019 г., при извършването на разпит, той категорично отрича да е запознат с дейността на фирмите, която се осъществява в офиса на ул. "Г.Димитров" 45 в Карнобат.

Непосредствено след като разследващите се оттеглят, Трифонов изисква от работещите в офиса да проверят как стои въпросът с плащането на наема на помещенията. На счетоводителите, ангажирани с обслужването на бизнеса на Миню Стайков, е разпоредено да не погасяват дължимите наеми, натрупани от началото на годината, защото договорът ще бъде променен и на мястото на ЕТ "Миню Стайков Комерс" като наемател ще бъде вписан адвокат Красимир Трифонов. След случилото се на 2 май, юристът се свързва и с нотариус Таньо Великов от Карнобат, който по-късно ще признае пред разследващите, че е удостоверил сключването на договор за наем на помещенията на ул. "Г.Димитров" 45 между адвоката и наемодателите, като обаче посочва задна дата на полагането на подписите, а именно - 14 януари 2019 г.

Посредством разрешени от съдия специални разузнавателни средства е установено, че на 7 май т.г. Трифонов провежда разговор с техническия секретар на Адвокатска колегия – Сливен, в хода на който двамата обсъждат как отново със задна дата в протокол от заседание на Колегията да бъде вписан като втори адрес на кантората офиса на фирмата на Миню Стайков. Уточняват се, че има възможност помещенията на ул. "Г.Димитров" 45 да се впишат като кантора в протокола от заседание на Адвокатска колегия – Сливен от 18 април, но за целта Трифонов поема ангажимент да отиде на място, за да подаде заявление, отново със задна дата.

На 8 май Трифонов посещава Колегията и се среща с председателя й адвокат Станимир Комбалов, след което получава и нужното удостоверение, че претърсеният шест дни по-рано офис е бил  адвокатска кантора. Така, ако при фалшифицирания договор за наем със задна дата става въпрос за манипулация на частни документи, то в случая вече е налице антидатиране на официален документ – протокол от заседание на Адвокатската колегия в Сливен. Справка в сайта на същата показва, че последният публикуван протокол е от средата на месец февруари т.г. По-късно, след предприети действия от страна на разследващите, е установено, че регистърът на Колегията на адвокатите в Сливен не е воден според изискванията, тъй като е непрономерован и непрошнурован.

В подкрепа на това, че офисът на ЕТ "Миню Стайков Комерс" поне до 2 май 2019 г. не е бил адвокатска кантора са и самите доказателства, иззети при претърсванията от помещението на ул. "Г.Димитров" 45. Сред документацията няма такава, която да представлява адвокатски книжа, а единствено материали, отнасящи се до дейността на фирмите, получавали европейско финансиране. Нещо повече, едва след като помещенията са претърсени, а на Миню Стайков е повдигнато ново обвинение, Красимир Трифонов поставя табели на фасадата, според които помещенията са адвокатска кантора. Това, че няма никакви обозначения, че офисът на Миню Стайков въобще някога е бил адвокатска кантора, е видно и от снимковия и видео материали, които кореспондентите на централните медии и журналистите от регионални сайтове публикуват в деня на акцията на 2 май т.г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари