Художници сътворяват 3D приказен свят в Русе

0

От 9 до 12 септeмври в Русе се провежда третото издание на 3D STREET ART.

В продължение на четири дни на централния площад „Свобода“ творците ще създадат четири триизмерни произведения на тема „3D приказен свят в града“. За първи път ще се рисува на три равнини, които оформят своеобразен ъгъл на стая, пренасяща русенци и гостите на града в един фантастичен свят. В него ще оживеят Джак и бобеното зърно, Алиса в страната на чудесата, Аладин и един добър великан. Това стана ясно на пресконференция днес, в която взеха участие началникът на отдел „Култура“ в Община Русе Анна Сипос, изпълнителният директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова и ръководителят на проекта Десислава Василева, която е експерт „Програми и проекти“ във Фондация „Русе – град на свободния дух“.

В третото издание на 3D STREET ART ще вземат участие художници от творческа група GiArtCrew в България и от Босна и Херцеговина.

GiArtCrew е художествена група, която твори в сферата на триизмерното улично изкуство, оптичната илюзия, стенописите и стрийт арт. Групата е сформирана през 2014 г. в гр. Велико Търново, а в екипа й са Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева.

Невена Лефтерова е родена на 01.08.1989 г. в гр. Велико Търново. Завършва Факултет по изобразително изкуство, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Стенопис“, бакалавър при акад. проф. д-р О. Гочев през 2012 г. и магистър при доц. Б. Желев 2014 г. Редовен докторант от 2015 г. към катедра „Стенопис“, Факултет по изобразително изкуство, ВТУ. Основател на групата GiArtCrew, организатори на първия международен „3D Street Painting” фестивал във Велико Търново през 2017 г., по общинска програма „Изкуство и Култура – Велико Търново”. Участия по програма Еразъм с учебна и практическа цел в Испания, Сърбия, Кипър, Италия. Член на търновското представителство на СБХ от 2018 г.

Евгения Данаилова Лефтерова е родена на 20.12.1986 г. в гр. Велико Търново. Завършва Факултет по Изобразително Изкуство, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Графика“, магистър при доц. Христо Керин през 2010 г.

Нина Цветанова Ковачева е родена на 07.01.1981 г. в гр. Русе. Завършва Факултет по Изобразително Изкуство, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис“, магистър (2005).

Художничките от Giartcrew, работят в сферата на портретна живопис и стенопис – тромп-льой, 3D улично изкуство, театрални декори и стрийт арт. Те участват в множество международни изложби, пленери и фестивали за улично изкуство в България, Сърбия, Франция, Холандия, Германия, Италия и др. От 2018 година са членове са на търновското представителство на Съюза на Българските Художници (СБХ).

Керим Мусанович е роден на 18.12.1991 г. в гр. Višegrad, Босна и Херцеговина. Завършва гимназия за приложни изкуства в Сараево в катедра „Живопис“ през 2010 г. Завършва и Академията за изящни изкуства в Сараево, катедра „Живопис“ през 2015 г. Две години по-късно той получава и магистърска степен в Академията за изящни изкуства в Сараево в катедра „Живопис“. Керим живее и работи в Сараево. През 2012 година започва да се занимава с 3D улично изкуство като хоби, а днес това е основната му професия. Той е единственият активен художник в Босна и Херцеговина, който се занимава с триизмерно улично изкуство. През 2015 г. започва да изследва съвременни техники на изкуството като „цифрово изкуство“ (живопис), с които днес проектира нови идеи за нови картини. Разширява своя работен процес в областта на изкуството с 3D моделиране, с което днес активно се занимава и създава архитектурни интериорни дизайни, мебели и други. От 2016 година започва да работи като илюстратор-фрилансер за марката дрехи „TrueLove“ на американската модна индустрия. От тази година е член на Асоциацията на художниците Босна и Херцеговина. Участвал е във множество фестивали в Босна и Херцеговина, Хърватия, Германия, САЩ, Обединените арабски емирства, Дания, Холандия, като печели и множество награди.

Награждаването на художниците е предвидено за 12 септември от 18 часа,а преди това те ще проведат уъркшоп с русенски ученици. Децата ще имат възможност да се запознаят с най-новите тенденции в техниките на изобразителното изкуство, свързани с триизмерните образи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари