Huawei може да изостави Android още утре

0
Китайският технологичен гигант представи собствена операционна система - Harmony OS
Китайският технологичен гигант представи собствена операционна система - Harmony OS

Китайският технологичен гигант представи собствена операционна система - Harmony OS.

След месеци спекулации, контролирани „течове” на информация към медиите и куп неясноти за крайния потребител, китайският технологичен гигант „Хуауей” (Huawei) представи своята собствена операционна система, наречена „Хармония” (Harmony OS за световните пазари и HongMeng OS за Китай). Дебютът беше на конференция за разработчици, организирана от компанията в нейната родина.

В случая говорим не просто за алтернатива на познатия ни „Андроид”, голяма част от който е извън прекия контрол на „Гугъл” и може да се модифицира допълнително от всеки желаещ. Подобни „клонинги” в Китай не липсват, но „Хуауей” са избрали различен път.

Harmony OS е базирана на т.нар микроядро (подобно на Fuchsia – операционната система, която „Гугъл” разработва и която, според някои наблюдатели, ще замени „Андроид”). Заради модулната си структура, тя може да работи както на смартфони и таблети, така и на лаптопи, телевизори, „умни” екрани, смарт часовници и т.н. Изкуственият интелект и допълнителната защита на данните са вградени на системно ниво, а бързината на реакция е сред основните посочени приоритети.

Компилатор ще позволява използването на някои от най-разпространените езици за програмиране (C/C++, Java и Kotlin) за софтуерна разработка. Root достъп няма да е възможен, защото, според „Хуауей”, представлява риск за сигурността. Това, от друга страна, означава, че за крайния потребител ще е по-трудно да премахне системни програми, които смята за безполезни.

Harmony OS ще бъде с отворен код, обещават от „Хуауей”.

Защо им трябва всичко това?

„Хуауей” се радваше на стабилен ръст на всички пазари през последните години, като компанията се приближи до доминиращите пазара „Епъл” и „Самсунг”, но се оказа в центъра на геополитическия сблъсък между САЩ и Китай. Обвързаността на компанията с властта в Пекин и опасенията, че мрежовото ѝ оборудване има „задни вратички” за китайското разузнаване дадоха повод на американския президент Доналд Тръмп да разпореди пълна блокада на „Хуауей”.

В резултат не само, че продажбата на нейни устройства в САЩ на практика спря, но и много западни компании спряха сътрудничеството си с китайския производител. Една от тях беше „Гугъл”, която временно отне лиценза на „Хуауей” за операционната си система „Андроид”. Това означаваше, че бъдещите смартфони, таблети и други „умни” устройства на китайците няма да имат достъп до услуги и платформи, които от години се приемат за даденост от потребителите.

От „Хуауей” още тогава обявиха, че не се плашат от предизвикателството и днешният дебют на Harmony OS показва реално какво имат като отговор.

Кога ще можем да я ползваме?

Работата по новата операционна система е започнала преди 2 години, като се е ускорила значително през последните месеци, стана ясно по време на презентацията на „Хуауей”.

От компанията са убедени, че вече могат да използват Harmony OS на своите продукти, като даже твърдят, че преходът би им отнел „1-2 дни”.

В същото време, от „Хуауей” подчертаха, че на този етап остават с „Андроид” в смартфоните си заради отношенията, които имат с партньорите си.

След ескалацията на напрежението по оста Вашингтон-Пекин, властите в САЩ дадоха възможност на „Гугъл” да продължи партньорството си с „Хуауей” още 90 дни. Срокът изтича скоро и не е ясно какво следва както за американския интернет гигант, така и за вероятно най-амбициозната китайска компания в технологичния сектор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари