Христо Панчугов: Радев държи баланс между лица от БСП и технократското начало

0
Който успее да създаде визия за управление, той ще спечели следващите избори, смята Христо Панчугов
Който успее да създаде визия за управление, той ще спечели следващите избори, смята Христо Панчугов Снимка: БГНЕС / Архив

"Ще видим в някаква форма ревизия на начина, по който са управлявали конкретни институции през изминалите мандати. Приоритет ще е и Планът за възстановяване и комуникацията с Европейската комисия по него"

Тази прогноза за дневния ред пред служебното правителство направи пред БНР политологът Христо Панчугов. Той заяви, че не е изненадан от състава на кабинета, назначен от президента Румен Радев и добави:

"Президентът се опитва да държи крехък баланс между лица, свързани с БСП, и технократско начало, което има за цел да покаже, че има желание за политическа промяна и за връщане на институционалността в управлението на България. Дори да има изненада в лицата от кабинета, няма изненада в принципа", коментира той.

В предаването "Нещо повече" политологът определи 45-ия парламент като заложник на "дилемата на затворника":

"Партиите инвестираха в частния си интерес, в предложения, които да ги позиционират по-добре за предстоящите парламентарни избори".

Според Панчугов промените в Изборния кодекс са били прибързани и не решават големите въпроси, които стоят в основите на българския избирателен процес.

Въпросите, които повдигна комисията за ревизия на управлението в последните 10 години, ще наложат създаването на такава комисия и в следващия парламент, независимо от състава му, прогнозира политологът и добави:

"Разследването (по разкритията, които бяха направени при изслушванията на бизнесмени в комисията) трябва да бъде доведено до край и българското общество трябва да получи затваряне на тази тема, а парламентът е единственото място за водене на този разговор".

Очакванията на Панчугов за предсрочните избори са за "положителен разказ":

"Избирателите ще накажат политиците само ако те не отговорят на техните очаквания. Предсрочните избори са катализатор на необходимостта политическите лидери да променят себе си и комуникацията с обществото. Трябва да видим позитивен разказ, но ако това не се случи, избирателите отново ще създадат ситуация, която е непреодолима и участниците в следващото НС ще трябва да направят нещо, което не искат - или нови избори, или да непопулярна коалиция, чиято цена ще се окаже твърде висока за плащане от различни политически формации".

Политологът беше категоричен, че който успее да създаде визия за управление, той ще спечели следващите избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари