Христо Иванов: В черната дупка на българската енергетика изтичат милиарди

1
В “приватизираната” държава, собственост на Борисов и Сараите, няма място за силен частен бизнес и за свободни предприемачи
В “приватизираната” държава, собственост на Борисов и Сараите, няма място за силен частен бизнес и за свободни предприемачи

"В “приватизираната” държава, собственост на Борисов и Сараите, няма място за силен частен бизнес и за свободни предприемачи.

В черната дупка на българската енергетика изтичат милиарди, там доминира руският интерес и този на Сараите. Гранд корупцията, която храни кръговете на властта, е запушила енергийната независимост на страната. Както виждаме, Руско-турски поток погълна още нови милиарди, близо до размера на изтегления дълг. Какво има в проекта на “новата” стратегия за “устойчиво енергийно развитие” на България? Още от същото. Предложената за обсъждане Енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт 2050 г. “блести” с унизително ниската амбиция на управляващите за модернизиране на българската енергетика и с фактическия отказ от изпълнението на европейските енергийни политики".

Това написа във Фейсбук съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Целият институционален и финансов ресурс е подчинен на един единствен руски инвестиционен проект - АЕЦ “Белене”. Подобен огромен и ненужен проект измества напълно фокуса от Зелената сделка и хилядите малки инвестиционни проекти, които тя може да генерира чрез инвестиции в инсталации за собствено ползване, енергийни общности, умни мрежи, съхранение на енергия, електромобилност, позеленяване на публичния транспорт, създаване на инфраструктура за водород и т.н. Вместо хиляди проекти на хиляди малки и средни инвеститори, ще има един проект на Росатом и Атомекспортстрой. Стратегията предвижда руската доминация да се запази и по отношение на вноса на нефт, нефтопродукти и природен газ. Налице е отказ от разработването на собствени източници или заместването им с нови технологии. Най-важното – никаква амбиция за път към енергийната независимост на България", пише още Иванов.

"Другата неприятна особеност е, че, в България, енергийните проекти са само на общини и държавни ведомства, няма проекти на частния сектор. Видно от подхода на други страни в ЕС е, че механизмите на Зелената сделка се насочват главно към частния сектор за повишаване на неговата конкурентоспособност. Правителството съзнателно, поради корупционните си интереси, не желае да използва най-силния инструмент на Зелената сделка – подкрепата за българския частен сектор. Фрапантно е и пренебрегването на световните технологични иновативни компании, липсва послание и покана към тях за инвестиции в модернизирането на българската енергетика. В предложената енергийна стратегия е очевидна липсата на фокус върху иновациите и развитието на бизнеси от ново поколение. В енергийния сектор един голям държавен проект измества хиляди частни технологични инвестиции.

Всичко това атакува фронтално бъдещето на страната, успоредно с:

липсващите мерки за подкрепа на бизнеса по време за КОВИД кризата;

непрекъснато влошаващата се бизнес среда – собствеността не е защитена, институциите не са безпристрастни и се използват за натиск и отнемане на бизнес, достъп до кредит няма, предвидимостта е нулева, липсва доверие и капиталът панически бяга от България. Заради всичко това Борисов трябва да си ходи веднага. Той заприщва бъдещето на страната. Запушва потенциала ѝ.

Оставка!", коментира лидерът на "Да, България".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари