Христо Иванов направи скандални разкрития за ТЕЦ Варна

2
Иванов: "Подаваме днес сигнал към специализираната прокуратура"
Иванов: "Подаваме днес сигнал към специализираната прокуратура" Видео: Фейсбук

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов даде импровизирана пресконференция на брега на Варненското езеро в близост до ТЕЦ-Варна

"Искам да ви разкажа още малко детайли за ТЕЦ-Варна и студения резерв. Пуснахме сигнал, на базата на който прокуратурата обяви, че ще проверява своите проверки. Минаха няколко седмици, нямам представа какво е проверила прокуратурата. Но искаме да добавим още информация за състоянието на ТЕЦ-Варна и студения резерв. Това, което установяваме е, че ТЕЦ-Варна е получил лиценз за опериране на газ едва юли тази година. От това следва - силно съмнение, че те досега не са могли да оперират на газ. Тогава е трябвало да оперират на въглища, което повдига съмнения дали са спазвали нормите и новите изисквания за замърсяване на въздуха, на вредни емисии. Имаме силни съмнения дали изобщо са имали капацитет за обработка и доставка на съответното количество въглища. Анализът на обществените поръчки - първо обявява една, после я канцелира, показва, че тези мощности изобщо не са били в състояние да оперират. Съмнявам се дали дори са имали договор за доставка на газ. Тоест, данните показват едно нещо - тази железария изобщо не е можела да работи. Тя дори е била глобена с 2 милиона за това, че не може да работи. Но ние през това време, когато тя не е можела да работи, ние сме платили за студен резерв 54 милиона лева. Тоест, за това да имаме на разположение резервни мощности, които би трябвало да могат да работят, ние сме платили 54 милиона на Доган, той е платил от тях 2 милиона глоба, и всъщност през цялото време тези мощности не са можели да работят и ТЕЦ-ът не е можел да изпълнява договорните си задължения. Подаваме сигнал до прокуратурата, въпреки че не съм наясно те какво проверяват точно", каза той пред журналистите.

"Отправяме и искане до министъра на енергетиката да назначи проверка на текущото състояние. Така че преди да са почнали предвидените ремонти да се фиксира на място какво е положението, дали могат да функционират в рамките на договора. Нашето очакване е, че ако има сериозна проверка, ще се окаже, че ние щедро и безвъзмездно сме подарили тези над 50 милиона на д-р Доган, ей така, понеже сме много щедри. Само да припомня, че Валери Симеонов вече призна, че изобщо размерът на плащанията по студения резерв са многократно завишени отколкото има нужда. Държавните власти са си затваряли очите. Ние настояваме за моменталната оставка на министър Петкова, която си е затваряла очите като не го е проверявала. Те едва сега, според нашето разследване, успяват да получат този лиценз", коментира още той, пише Petel.bg

"ТЕЦ-Варна не просто е една възможност да се усвоят пари по студения резерв. Всъщност, д-р Доган си е купил Пристанище Варна. Практически това става със съдействието на държавата и финансирането от джоба на държавата. Практически ТЕЦ-ът винаги е имал пристан, на който да се доставят въглища и винаги са се планирали действия за преместване на пристанището от центъра на Варна някъде във вътрешността на езерото. Само че тези планове никога не са конкретизирани с генерален план за развитието на пристанищната зона, който би трябвало да установи държавната политика. Плановете на Доган усилено се реализират и за да може той да изсмуче дейността на Пристанище Варна, това се случва с две съмнителни действия - едното е, че за да имаш пристанище, трябва да можеш да ползваш кейовата стена и инфраструктурата, свързана с крана. Тази инфраструктура е публично-държавна собственост. Ако тя трябва да бъде отдадена на частни лица, това трябва да стане чрез концесиониране. Няма такава концесия. Всъщност, има едно споразумение между ДП Пристанищна инфраструктура и ТЕЦ-Варна, с което държавата на практика харизва ползването на тази държавна инфраструктура на Доган, с което той може да има пристанище. Второто нещо, което прави държавата, е, че тя отпуска 350 милиона наши пари за удълбочаване на езерото, за да могат тук да стигат контейнери и кораби, защото това е бъдещето. Това, което виждаме, е, че така наречената дълбачка, която е руска, циркулира от входа на езерото директно до на Доган пристанището. Тоест, директно обслужва неговите интереси. Всичко това сме документирали в нашия сигнал", добави Христо Иванов.

"Много институции обслужват Доган. Интересно е, че лицензът за опериране на пристанището е получен от ТЕЦ-Варна на другия ден след като Доган става 70 процента собственик във фирмата, която държи ТЕЦ-а. Искат да усвоят 80 процента от досегашния капацитет на Пристанище Варна. Това се явява към 50 милиона годишно. Това е един приход, за който държавата съдейства на Доган, той да го изсмуче към себе си. Цяла Варна говори за това, че зоната, която остава на старото пристанище, приоритетно попада в сферата на интереси на бившата СИК, и на фирми, свързани с тях, така че много хора са щастливи и все за наша сметка. Бойко Борисов раздава много подаръци. Ние сезираме специализираната прокуратура, пускаме и сигнал до АДФИ. Защо за дълбачката са отпуснати 350 милиона без обществена поръчка. И защо кейовата стена е отпусната без концесия.

Всички тези хора трябва да бъдат разследвани за корупция. Всичко се обслужва от голямата необявена коалиция между Бойко Борисов, Доган и Пеевски. Цялата държава е впрегната да обслужва Доган. Затова искаме оставка. Прокуратурата си затваря очите, когато става дума за Ахмед Доган", завърши той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари