Хранителните разстройства се причиняват от чувство за малоценност

0
Хората се вманиачават относно значението на храната и теглото си
Хората се вманиачават относно значението на храната и теглото си

Хранителните разстройства се причиняват от стрес и чувство за малоценност.

Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас Радосвета Вардева, психолог от Бургас. Много дискутирани и същевременно подценявани здравни проблеми се пораждат в психиката на човека. Често фитнесът е средство за възстановяване на душевното равновесие и борба със стреса. Нерядко има и обратна страна – когато човек е воден от комплекси, вътрешни конфликти и опити за подражание на успешни модели.

Вардева поясни, че най-често срещаните заболявания от този тип са хранителните разстройства.

Съществуват много разновидности на хранителните разстройства и всички те се характеризират с абсолютизиране на значението на храната или телесното тегло. Става дума за заболявания, създаващи трайни психични нагласи у болния към храната и храненето въобще. Това са комплекси относно външния му вид, които вземат застрашителни размери. Проявяват се сериозни физиологични симптоми и имат редица усложнения, някои от които дори могат да доведат до фатален край“, каза още тя.

По думите ѝ анорексията е невроза, която обикновено засяга жените през ранните години на юношеството. „Те отказват да се хранят поради нереалистична оценка на собственото тегло, което смятат за наднормено. Налице е отказ от редовно хранене и подбиране само на няколко вида храни или минимално хранене.

Булимията е друг тип подобно заболяване. Болният понякога преяжда и след това повръща. Основните симптоми са пристъпи на преяждане, последвани от предизвикано повръщане или употреба на слабителни средства, за да се предотврати усвояването на храната. Възможно е теглото на болния да е в норма. Честото повръщане води до изтощение.

Орторексията е патологична мания да се яде само здравословна храна. Тази обсебваща идея може да се превърне в болест, когато не се приемат червени меса, риба и други важни хранителни продукти и се стигне до недохранване“, каза още Вардева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари