Храни, които успокояват раздразнения стомах

0
Дори болката и дискомфортът в стомаха да ви заварят някъде навън, винаги можете да хапнете нещо, което да подейства успокояващо
Дори болката и дискомфортът в стомаха да ви заварят някъде навън, винаги можете да хапнете нещо, което да подейства успокояващо

Проблемите със стомаха са често срещани и се предизвикват най-вече от стрес, напрежение, бактерии, вируси.

От тях могат да възникнат болки, спазми, неразположение. Тези състояния могат да са наистина мъчителни, защото пречат на извършването на ежедневните дейности и концентрацията, пише Az-jenata.bg.

Добрата новина е, че дори болката и дискомфортът в стомаха да ви заварят някъде навън, винаги можете да хапнете нещо, което действа успокояващо на стомаха. Някои напитки също оказват изненадващо положителен ефект.

Кои са храните и напитките, които намаляват болки и неразположения в стомаха?

Банани 

Най-лесно е да изядете един банан. Той има месеста и суха структура, която влияе положително върху гастроинтестиналния тракт. Този плод е богат на фибри, подпомагащи храносмилането, намаляващи диарията, болките и спазмите в стомаха. Витамин В6 в бананите намалява подуването и газовете, успокоява мускулите на червата.

Бял препечен хляб 

Ако досега сте спазвали диета и сте наблягали предимно на пълнозърнестия и черния хляб, при проблеми със стомаха е време да похапнете малко бял добре препечен хляб. Пълнозърнестите брашна съдържат едри нерафинирани частици, които дразнят допълнително стомаха, тъй като са трудносмилаеми. Белият хляб за разлика от тях действа успокояващо и се обработва лесно.

Яйца 

Яйцата са един от най-добрите източници на висококачествени протеини и мазнини, потискащи киселинния рефлукс и намаляващи болката в стомаха. Те са лесен избор за храна, когато се появят стомашно-чревни проблеми. Консумирайте ги варени.

Овесени ядки 

Овесените ядки помагат при раздразнен и болезнен стомах. Фибрите в тях стимулират храносмилането и намаляването на стомашните сокове. Не прекалявайте с количеството обаче, тъй като и овесените ядки са от не особено лесносмилаемите храни. Консумирайте не повече от една шепа.

В доматите се съдържат ензими, стимулиращи размножаването на полезните бактерии в храносмилателния тракт. Това помага за потискане на възпалението, болките, спазмите, диарията, запека и всички подобни симптоми, свързани с неразположения в коремната област.

Сладки картофи 

Храните, които съдържат калций, магнезий и калий имат свойството да балансират натрия в организма, съответно киселините в стомаха. Сладките картофи са богати на тези минерали. Освен това структурата им е месеста и лесна за храносмилане, което допълнително успокоява стомаха. Подобни на тях са авокадото, бананите, тиквата.

Джинджифил 

Въпреки доста пикантната нотка във вкуса си, джинджифилът успокоява раздразнения стомах. Освен това той е подходящо средство и при гадене и повръщане.

Вода 

При раздразнен и болезнен стомах не е особено препоръчително да експериментирате с напитките, особено сладките, газираните и алкохолните. Водата е най-естествената течност, от която организмът има нужда.

Кафе 

Въпреки че въздействието на кафето върху стомаха е противоречиво (особено на гладен стомах), някои изследвания сочат, че антиоксидантите в кафето помагат в балансирането на киселините, намаляват симптомите на гадене и болки.

Източник: Az-jenata.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари