Хора с двойно гражданство ще могат да бъдат министри

0
Това реши парламентът с приети на второ четене промени в Конституцията
Това реши парламентът с приети на второ четене промени в Конституцията Снимка: Благой Кирилов / БТА

Няма да важи изискването за уседналост за разлика от депутатите

Министри занапред ще могат да са и български граждани, които имат и друго гражданство и отговарят на условията за избиране на народни представители, реши парламентът с приети на второ четене промени в Конституцията. Досега изискването беше те да са само български граждани и да отговарят на условията за избиране на депутати.

За министрите обаче няма да важи изискването за уседналост – да са живели последните 18 месеца в страната, отбеляза БТА.

По-рано Народното събрание реши за депутати да могат да бъдат избирани български граждани с двойно гражданство, ако са живели последните 18 месеца у нас.

И при този текст, както и при промяната, отнасяща се до избора на народни представители, от „БСП за България“ бяха категорично против.

Пробихте огромна дупка в системата за национална сигурност, заяви Атанас Зафиров от левицата. А колегата му Кристиан Вигенин отбеляза, че за народен представител се изисква да е живял последните 18 месеца в България, а министър може да се стане още на следващия ден.

Депутатите гласуваха текст, според който за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който няма друго гражданство, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание "лишаване от свобода" и е живял последните пет години в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    6
    До 4-ти
    Абе,набиха ни го със и без ерго.Това е положението.
  • 5
    5
    Проф. Витанов:
    В България се настаниха Оруеловски плашила! Ще ви предават, докато не ги изгоните! .......................... https://istinata.net/проф-витанов-в-българия-се-настаниха/
  • 9
    4
    Да ви припомня:
    „Промените на промените“ в чл. 65 на Конституцията повтарят „реформите“, които докараха Украйна до война с Русия. 1. На 19 декември мнозинството на Сглобката ще гласува за правото на чужденци (ерго, чужди агенти) да стават депутати и министри на България. (Пример: почти всички известни албански мафиоти имат по няколко граждаства, сред които и българско. А в Турция имало около 300 хиляди двойни граждани). 2. През 2014 г. НПО-то на Сорос „Ренейсанс кепитал“ вкара в правителството на Украйна 25 чужди (американски) граждани, които получиха украинско гражданство един ден преди да се закълнат. 3. Развихрената русофобска истерия повтаря модела, приложен в Украйна - Украинската посланичка Олеся Ивашчук изпрати ултиматум на СЕМ да не допуска интервюта в рускки дипломати и СЕМ се подчини. - Разрушаването на руски паметници и мемориални комплекси в България има за цел да прекрати необратимо историческите връзки на България с Руската федерация 4. Смехът на Историята: - От китайските хунвейбини, през афганистанските талибани и джихадистите на ИДИЛ, та до черните расисти в САЩ и Британия (Движението BLM) - Оцeнката на президента Радев: „Текат разрушителни процеси“.
  • 6
    3
    Уредиха се
    Уредиха родовообщинният,кланови въпрос със унаследяване на министерства и постове.Както в МВР и МИТНИЦАТА,а преди и на пътните такси със служба КАТ
  • 11
    2
    До 1:
    Що, сегашният няма ли украинско?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари