Хиляди са се записали за доброволна военна служба в Румъния

0
Хиляди са се записали за доброволна военна служба в Румъния
Хиляди са се записали за доброволна военна служба в Румъния

За увеличаване на привлекателността на доброволната военна служба се подготвя закон за изменение на стимулите

Над 5000 кандидати за доброволна военна служба са се записали през първите три седмици от обявяването на селекцията, съобщи днес румънският министър на отбраната Василе Дънку, цитиран от Аджерпрес.

Министърът добави, че за увеличаване на привлекателността на доброволната военна служба се подготвя закон за изменение на стимулите, които се отпускат на тези лица.

"Променихме някои неща спрямо първоначалния вариант, а сега виждаме, че вече сме в много добра ситуация. Струва ми се, че през първите три седмици от обявяването на селекцията за доброволци за 1500 места, ако не се лъжа, имаме вече над 5000 кандидати и записванията продължават. Означава, че има атрактивност на това", посочи Дънку, който присъства на церемония по повод 110-годишнината от основаването на Националния военен колеж "Димитрие Кантемир" в Бряза.

Дънку отбеляза, че се планират промени по отношение на обезщетенията, режима на доброволците, срока, в който трябва да се явят в поделението, възможността да пътуват в чужбина и да работят в чужбина и т.н.

В средата на май министерството на отбраната обяви нова кампания за набиране и селекция на лица, които искат да служат в румънската армия като доброволни резервисти.

Кандидатите, които могат да са мъже и жени с постоянен адрес в Румъния и възраст между 18 и 55 години, могат да подават документи от 16 май до 10 юни. Тези от тях, които не са били на военна служба преди, преминават през първоначална подготовка, като в този период получават месечно заплащане като на професионалните войници.

Според министерството на отбраната сред предимствата на този вид военна служба е това, че доброволните резервисти могат да продължат цивилната си кариера, получават заплащане в размер на 30 процента от заплатата за съответната длъжност в периода, в който не участват в обучение или мисия, възползват се от мерки за социална закрила, медицинска помощ, обезщетения и т.н. съгласно регламента за действащия военен персонал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари