Халед Хосейни с разказ за ужасите в Афганистан за българските зрители

0
Една от най-четените му книги - романът "Хиляда сияйни слънца", прави невъзможното - разгръща бурките на жените в страната и показва фактическото им зануляване след идването на талибаните
Една от най-четените му книги - романът "Хиляда сияйни слънца", прави невъзможното - разгръща бурките на жените в страната и показва фактическото им зануляване след идването на талибаните Снимка: БНТ, стоп кадър

Животът на писателя Халед Хосейни е олицетворение на историята на Афганистан. В нея промените, преселението и сблъсъкът между народи и религии са почти ежедневие

Кабул, Техеран, Париж, Сан Франциско – животът на родителите му и повратите в историята на родната му страна го пренасят в различни краища на света. Но където и да се намира, никога не забравя страданията на своя народ, отбелязва БНТ. 

Халед Хосейни разказва за тях в книгите си, превърнали се в световен бестселър. През страниците на неговите романи ("Ловецът на хвърчила", "Хиляда сияйни слънца" и "А планините ехтяха") читателите стават съпричастни на сложните избори в съдбите на хората в Афганистан.

Една от най-четените му книги - романът "Хиляда сияйни слънца", прави невъзможното - разгръща бурките на жените в страната и показва фактическото им зануляване след идването на талибаните.

Новата власт забранява на момичетата да учат, да работят, дори да излизат от къщите си без да са придружени от мъж. Тя ги обезличава, отнема правото им да бъдат хора. През образите на Мариам и Лайла, Хосейни разкрива жестокостта на режима на талибаните и новите практики, които налагат в живота на пущуните.

Практики, според които 14-годишни момичета са омъжвани насила за старци, а невъзможността да осигурят наследник на семейството ги обрича на робско съществуване и доживотни побои. Сред пропилените възможности и смачканите мечти обаче се раждат привидно невъзможни приятелства. Оцелява дори и обречената любов - като символ на възможния нов живот за Афганистан.

Лекар по образование и хуманист по призвание, Хосейни е посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Създава и фондация в подкрепа на най-уязвимите в родния му Афганистан – жените, децата и бежанците.

И днес след завземането на властта в Кабул от талибаните, думите на Халед Хосейни за бъдещето на страната обикалят целия свят. Споделя, че наблюдава случващото се с тъга и разочарование.

Българската национална телевизия също потърси писателя, за да чуе мнението му за съдбата на Афганистан.

Отговори с думите, с които е решен да не изоставя жените и децата. Защото повече от всякога те имат нужда от подкрепата на основаната от Халед Хосейни фондация.

"Наблюдавам събитията в Афганистан с голяма тъга. Изпитвам дълбоко разочарование и силна тревога за страната. Последните 20 години бяха предизвикателство, но постигнатият напредък сега е застрашен. САЩ и международната общност трябва да направят необходимото и да предотвратят хуманитарна криза в Афганистан. Трябва да упражнят натиск върху талибаните да уважават основните човешки права в Афганистан, особено на жените и момичетата и да се въздържат от употреба на сила срещу афганистанските граждани", заяви Халед Хосейни за БНТ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари