ЕС не признава талибаните и няма да преговаря с тях

0
"Може и да чуем думите на талибаните, но ще ги измерваме преди всичко с техните дела и действия“, каза Фон дер Лайен на пресконференция
"Може и да чуем думите на талибаните, но ще ги измерваме преди всичко с техните дела и действия“, каза Фон дер Лайен на пресконференция Снимка: ЕПА/БГНЕС

Урсула фон дер Лайен заяви, че ще съдят за новата власт в Афганистан по делата ѝ

Европейският съюз не е признал талибаните, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в събота. Тя също така каза, че Блокът не провежда и политически разговори с екстремистите, седмица след като те завзеха контрола над Афганистан, предаде Economic.bg .

Талибаните превзеха светкавично Афганистан в неделя, като завладяха напълно столицата Кабул, без дори да изстрелят и един куршум.

Фон дер Лайен ЕС говори, след като посети приемния център в Мадрид за афганистански служители от институции на ЕС, евакуирани от Кабул. Тя заяви, че ще предложи увеличаване до 57 млн. евро на хуманитарната помощ, която Комисията отпусна тази година за Афганистан.

Ръководителят на ЕС каза, че помощта за развитие от ЕС е обвързана със зачитането на правата на човека, доброто отношение към малцинствата и зачитането на правата на жените и момичетата.

"Може и да чуем думите на талибаните, но ще ги измерваме преди всичко с техните дела и действия“, каза Фон дер Лайен на пресконференция.

Тя каза, че Комисията е готова да предостави финансиране на страните от ЕС, които помагат за разселването на бежанци, и планира да повдигне въпроса на заседание на Г-7 следващата седмица.

След пика си през 2015 г., когато повече от един милион мигранти дойдоха в ЕС, предимно от Сирия, Афганистан и Ирак, ЕС намали броя на пристигащите благодарение на сделката с Турция, която получава средства от ЕС за приемане на търсещи убежище на нейна територия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари