Хакерска атака бе причината да не се отваря сайта на Ефбет

0
В края на миналия месец се оказа, че букмейкърът е станал обект на хакерска атака
В края на миналия месец се оказа, че букмейкърът е станал обект на хакерска атака

В края на миналия месец се оказа, че букмейкърът Efbet е станал обект на хакерска атака.

Според различни източници, главоболията на IT отдела са продължили няколко седмици. В момента не се забелязват такива проблеми, следователно е редно да обърнем внимание на естеството на атаката. Обикновено има няколко вида външно влияние с особени цели. В първия случай можем да говорим за опити за пробив на системата и извеждане на ценна информация - лични данни, информация за залози и много други. Вторият вариант атаки, който в този случай е ударил Efbet, е затрудняване на работата на сайта, както и довеждане на системата до колапс.

"Доброжелателите" са подложили сайта на сериозни DDoS атаки. Хакерските атаки от този вид имат за цел да залеят сайта с повече трафик и да го докарат до колапс всяка система. Илюстрирането на подобни  атаки може да се опише като високоскоростен автомобилен път, който се включва в магистрала и движението автоматично спира в задръстване.

Обикновено за постигането на този ефект се използват редица заразени машини на трети лица, които да насочат сериозното количество трафик към целта. Когато трасето се задръсти от твърде много пакети за обработка, шансовете предлаганите услуги да работят правилно, автоматично се редуцират до абсолютен минимум. Точно по тази причина и видът атаки се нарича "Атаки за отказ на услуга".

Мистификацията, че атаката е имала за цел да стигне до лични данни или друга ценна информация на играчите и трети страни, автоматично отпада. Целта на хакерите е била да развалят удоволствието от услугата на играчите и потребителите в конкретния момент. При претоварване на системата, визуализацията и изпълнението на всички услуги е била значително затруднена. Съответно липсва конкретна информация за предстоящи събития и това води само до оставянето на негативни преживявания. Подобни атаки служат за уронване на престижа на една услуга. Според собствениците на компанията, това е 5-тата по големина хакерска атака на територията на страната и самите те потърсиха отговор защо точно тяхната платформа става обект на такива интереси.

По-важното в този случай е, че дори такива агресивни атаки могат да бъдат изцяло неутрализирани с малко повече време. На този етап платформата работи и изпълнява всички функции, имайки предвид плановете за по-сериозни подобрения, най-вероятно бъдещи такива атаки могат да бъдат отстранявани за минути, ако изобщо се повторят. Единствените щети са главоболията, които IT отделът е трябвало да отстрани колкото се може по-бързо.

Може би най-важният въпрос в такива случаи е: изгуби ли някои своите направени залози и евентуалните си печалби?

Както описахме по-горе, сайтът на Efbet не може да се визуализира, но това изобщо не означава, че платформата не изпълнява своите функции. При атаки от този вид, системата, която практически е много независим елемент, запазва цялата база данни и продължава да работи правилно, достъпът до нейните услуги се ограничава, но само толкова. Съответно няма място за паника и подозрения в ощетяването на играчи и клиенти. Обикновено след подобни случаи, шансовете за повторна атака се редуцират, защото DDoS атаките не са особено трудни за предотвратяване, поне така твърдят експерти от бранша.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари