Хакери могат да ви шпионират, ако ползвате безжична клавиатура

0
Уязвимостта засяга повечето клавиатури на големите производители
Уязвимостта засяга повечето клавиатури на големите производители

Ако използвате безжична клавиатура, ще трябва да имате едно наум за хакери.

Инженери на фирмата за киберсигурност Bastille са създали софтуер, който може да шпионира какво пишат потребителите на безжични клавиатури, съобщава онлайн изданието CNET, цитирано от Дневник.

По този начин се заобикалят всички защити като пароли, криптирани връзки и т.н., защото данните се записват още преди да достигнат до тях. При това уязвимостта засяга повечето клавиатури на големите производители. Някои от тях предлагат криптирана връзка между клавиатурата и модула, но понякога тя трябва да се активира допълнително. Други модели пък изобщо не разполагат с тази опция.

Добрата новина е, че хакерът трябва да е доста близо до мишената си - под 75 метра, ако иска да прихване сигнала между клавиатурата и приемника. Това означава, че този тип шпионаж би се прилагал само срещу много специфична мишена.

Компаниите Kensington и Jasco, чийто клавиатури са сред засегнатите, обявиха, че ще предприемат необходимите мерки за решаване на проблема. Те нямат данни някой да се е възползвал от уязвимостта досега.

Тествани са и по-евтини модели на Toshiba, HP, EagleTec и др. При тях също са открити възможности за проследяване. И макар рискът да не е голям, това е още един риск, за който потребителите ще трябва да имат едно наум.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари