Гюнтер Ферхойген: България хвана последния влак за ЕС

0
Сега е стабилна демокрация
Сега е стабилна демокрация Снимка: highlysubjective.info

Архитектът на присъединяването на България към Емропейския съюз Гюнтер Ферхойген се завърна у нас за първи път от 2009 г.

Той е тук по покана на Сдружението на българските фамилни предприятия, родено с приемането ни в ЕС преди 10 г.

"Много съм впечатлен от развитието на България през тези години. Личи си от пръв поглед. България сега е стабилна демокрация", заяви Ферхойген пред Нова телевизия.

"Щеше да е катастрофа, ако България и Румъния не бяха приети в ЕС, това беше последният влак. Ако не бях настоявал преговорите да приключат до края на моя мандат, не знам сега какво щеше да стане", добави бившият еврокомисар по разширямането.

 "Най-емоционалният момент за мен в България беше при посещение в старата ви столица Велико Търново. Когато ми подариха огромен ключ и кметът каза: "Това не е ключ към нашия град, а ключ към нашите сърца", направо ми потекоха сълзи", каза Ферхойген.

"През 2004 г. препоръчах да започнем преговори с Турция за присъединяването й в ЕС. Представете си как ще изглежда ЕС със сила като Турция. Никой не говори, че в настоящото състояние Турция трябва да е в ЕС. Но трябва да се държат всички врати отворени. Ние не водим преговори господин Ердоган да стане член на ЕС, а турският народ да стане член на ЕС", каза още Гюнтер Ферхойген.

"ЕС няма да се разпадне. Няма да бъдем толкова полудели, за да разбием най-доброто нещо в историята на Европа. Опасността е била по-голяма и от сега. Беше много по-голяма миналата година, когато крайните десни партии надигнаха глава", анализира бившият зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по разширяването. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари