Гурбет разделя половината семейства в Северозапада

1
Всяко четвърто дете у нас расте без един или двама родители
Всяко четвърто дете у нас расте без един или двама родители

Всяко четвърто дете у нас расте без един или двама родители.

Причината е, че възрастните избират да изкарват прехраната за семейството в чужбина и оставят наследниците си на грижите на роднини в България. Очаквано най-силно изразена е тази тенденция в Северозапада, където поне единият родител на 43,8% от децата е в чужбина.

От липсата на родител у дома най-много са засегнати децата от ромската етническа група. Разстроените семейни отношения често водят до емоционално-поведенчески проблеми при децата - бягства от училище и от къщи, слаб успех, противообществени прояви, употреба на алкохол и наркотици, агресия.

Отчуждението между деца и родители носи след себе си още затруднени междуличностни контакти, нарушена комуникация, трудности в процеса на социализация, липса на самоконтрол, склонност към импулсивност или изолация.

Тези данни и изводите от тях бяха изнесени на регионална среща по проблемите на децата от Северна България, която се проведе във Велико Търново.

Форумът бе организиран от Българско училище за политика и на него бе представен национален анализ за проблемите на малките жители на страната като акцент бе поставен на децата от Северна България.

Данните от представеното на срещата изследване показват още, че огромната част от Северозападна България продължава да държи първенството по брой хора без препитание, както и повечето крайдунавски общини. Безработица над 5% се наблюдава във всички Северозападни областни центрове.

На форума бяха представени и добри практики, с които могат да се намерят решения на някои от проблемите. В срещата участие взеха представители на областните администрации, на местната власт, на дирекциите за социално подпомагане, неправителствени организации от регионите Северен централен, Северозападен и Североизточен, както и завършили Българско училище за политика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари