Губернаторът на Джелалабад сам се предаде на талибаните

0
Около 90% от Афганистан е под контрола им
Около 90% от Афганистан е под контрола им Снимка: © ТАСС / ЕРА

Талибаните напредват. Около 90% от Афганистан е под контрола им.

След като превзеха Чар Асиб - район, разположен на 11 км южно от Кабул, те навлязоха и в предградието Рагман, което се намира само на 9 км. Така афганистанската столица вече е напълно обкръжена, летището е в обсега на 120-милиметровите миномети. Под контрола на талибаните е и големият град Джалалабад, административен център на провинция Нангархар в Източен Афганистан. Агенциите съобщават, че сблъсъци за него не е имало, тъй като губернаторът се е предал. Длъжностното лице отбелязало, че градът е предаден, за да се спаси живота на цивилни, пише тази сутрин вестник Сега.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани заяви, че е провел спешни разговори с местни лидери и международни партньори. Междувременно американски войски започнаха да пристигат в Афганистан, за да помогнат за евакуацията на хиляди хора, включително служителите на посолството, както и на афганистанците и техните семейства, работили за тях. Изтеглянето на американците от Кабул ще бъде подсигурено от 3000 войници. 

Успоредно с това Доналд Тръмп обвини президента Байдън в некомпетентност и непоследователност. "Той бяга от Афганистан, вместо да следва плана, който администрацията му е оставила за него. План, който защитава нашия персонал и имущество, и също така гарантира, че талибаните нямаха представа, че ще поемат нашето посолство. Какъв срам ще бъде, когато талибаните вдигнат знамето си над посолството на САЩ в Кабул. Това е пълен провал поради слабост, некомпетентност и пълна стратегическа непоследователност", заяви бившият президент на САЩ.

Британският премиер Борис Джонсън потвърди, че „огромната част“ от персонала на посолството на Обединеното кралство в Кабул ще се прибере у дома през следващите няколко дни. Лондон изпраща в Кабул 600 войници за да осигури евакуацията. Чешката република евакуира двамата дипломати от посолството си.

НА СЕВЕР

Талибаните превзеха без бой Мазар -и- Шариф - четвъртият по големина град в Афганистан, административен център на провинция Балх, която граничи с Таджикистан. Градът с население от 183 хил. жители е едно от свещените места за шиитите, тъй като според една от легендите именно тук е погребан Али.  Командващият защитата на града маршал Абдул Рашид Достум първо отхвърли всички предложения да се предаде, но в събота вечерта избяга от Мазар-и-Шариф, премина с доверените си хора "Моста на дружбата" между Афганистан и Узбекистан, и вече е в град Термез. Достум - влиятелен командир на узбекската милиция в Афганистан, бе шест години вицепрезидент на страната.


Ситуацията в Афганистан към 12 август. В червено са районите, контролирани от талибаните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари