Стрелба и насилие: Талибаните вече нарушават обещанието си да управляват мирно

0
Въоръжени бойци не позволяват на хора да стигнат до летището в Кабул, включително и на такива, които притежават необходимите документи
Въоръжени бойци не позволяват на хора да стигнат до летището в Кабул, включително и на такива, които притежават необходимите документи Снимка: БТА/АП

Въоръжени представители на талибаните спират хора, които се опитват да стигнат до летището в Кабул и да напуснат Афганистан. В същото време бойци на ислямистката групировка разпръснаха с насилие протест в източната част на страната.

Това противоречи на първите заявки на талибаните, че ще позволят на всички желаещи да напуснат страната и че ще управляват мирно.

Свидетели разказват пред Ройтерс, че талибани не позволяват на хора да стигнат до летището в Кабул, включително и на такива, които притежават необходимите документи, пише ​Свободна Европа.

"Пълна катастрофа е. Талибаните стреляха във въздуха, блъскаха хората, удряха ги с автомати "Калашников", разказва един от очевидец пред агенцията.

Най-малко трима души са загинали в Джалалабад, на 150 км източно от столицата, където в сряда се проведе протест срещу талибаните. Двама свидетели заявяват пред Ройтерс, че местни хора са се опитали да издигнат афганистанското знаме, след което талибаните са започнали да стрелят по тях.

Граждани на западни държави и афганистанци, които са работили за тях, продължават да напускат страната. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че американските войници ще останат в Афганистан, докато евакуацията приключи, дори това да е след крайния срок за пълно изтегляне - 31 август.

Междувременно избягалият от Афганистан президент Ашраф Гани се появи в Обединените арабски емирства. Той каза, че е напуснал страната, за да предотврати кръвопролития. Гани отрече да е откраднал пари при заминаването си.

Американски и британски войски продължават да контролират летището в Кабул, където продължава масовата евакуация. Това е единственият пункт, през който може да се излезе от Афганистан.

Талибаните влязоха в Кабул в неделя и обявиха, че поемат властта. Засега те не срещат въоръжена съпротива.

Посланикът на Афганистан в Таджикистан обаче отхвърли властта на талибаните и каза, че провинция Панджшир, северно от Кабул, ще бъде база за съпротива. Районът все още не е превзет от талибаните.

Очаква се съпротивата да се води от първия вицепрезидент Салех Салех, който е бивш началник на разузнаването и вътрешен министър. Според посланика именно Салех е "легитимният временен президент".

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари