Група за автентичен фоклор от Мечка с участие в Гюргево по случай Баба Марта

0
Групата ще се представи с няколко народни песни и обичай за Баба Марта, характерни за региона, а на публиката ще бъдат раздадени мартеници, лична изработка
Групата ще се представи с няколко народни песни и обичай за Баба Марта, характерни за региона, а на публиката ще бъдат раздадени мартеници, лична изработка

На 27 февруари, в гр.Гюргево, по повод 1 Март, празника на Баба Марта, със съдейстивето на Асоциация Еврорегион Данубиус,  участие в Пролетния  фестивал ще вземе женска група за автентичен фолклор от с.Мечка, община Иваново.

Групата ще се представи с няколко народни песни и обичай за Баба Марта, характерни за региона, а на публиката ще бъдат раздадени мартеници, лична изработка.

В рамките на двудневното събитие /27-28 февруари/, освен богата артистична програма, е организирано изложение на мартеници и традиционни румънски продукти.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата.

В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката.

Обичаят за връзване на Мартеница (усукани бяла и червена вълнени нишки) е познат и в Молдова, Албания, Гърция, Република Македония и Сърбия.

Фестивалът се организира от Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус” Гюргево и Окръжен театър „Тудор Вияну”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари