Гриша Ганчев трябва да върне на държавата 180 декара дюни край Шабла

0
Решението на Върховния касационен съд е окончателно
Решението на Върховния касационен съд е окончателно Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд отмени решение на Варненския апелативен съд от юли миналата година, с която бе отхвърлен предявения от държавата против фирмата на Гриша Ганчев „Литекс пропърти“ иск за собственост, както и в частта за разноските.

ВКС признава за установено, че  държавата е собственик на 15 поземлени имота с обща площ 160 367 кв.м. и осъжда фирмата на Гриша Ганчев да предаде на държавата владението върху посочените имоти. За други 18 498 кв. м решението да бъдат върнати на държавата вече е влязло в сила, предаде ТОП НОВИНИ .

Делото бе образувано по искова молба на държавата, представлявана от областния управител на Добрич, срещу „Джитрейд" ЕООД – Ловеч, и „Литекс пропърти" ЕАД – София, които се свързват с предприемача Гриша Ганчев. Държавата поиска да се обяви нищожността на договор от 3 юни 2005 г. за замяна на два имота - частна държавна собственост, в землището на град Шабла. Те са с площ 75 614 кв.м и 103 246 кв.м. Намеренията бяха там да се изградят голф-игрища, но към тяхната реализация така и не се пристъпи.

Договорът е сключен между началника на Национално управление по горите и „Джитрейд". С втори иск се настоява да бъде признато, че 16 поземлени имота, образувани при разделяне на двата имота - предмет на договора за замяна, са собственост на държавата. Иска се също „Литекс пропърти" ЕАД да бъде осъдено да предаде владението им. Единият терен е разположен между морето и земеделски земи и граничи с къмпинг „Добруджа" и почивни станции. Другият се намира между морето и Шабленската тузла, граничи с къмпинг „Добруджа", а южната му част попада зад оградата на военния полигон.

През 2014 г. Окръжният съд в Добрич излезе с решение по казуса с предоставените чрез заменки пясъчни дюни в района на Шабла. Магистратите в Добрич отсъдиха „Литекс пропърти“ да върне на държавата 11 имота с обща площ 103 249 квадратни метра. Не бе уважен искът на областния управител, като представител на държавата, за другите пет имота с обща площ 75 616 кв. м.

След обжалване на решението на Добричкия окръжен съд пред апелативния съд във Варна, магистратите в морската столица отсъдиха, че има правно основание да се върне на държавата само един имот с площ 18 498 кв.м, а останалите 84 751 кв. м оставят на Гриша Ганчев.

В решението си ВКС посочва, че са изготвените скици, които показват, че коментираните имоти заемат сравнително тясна ивица земя между морския бряг и лагуната “Шабленска  тузла”.  Експертите посочват, че спорните имоти са част от крайбрежната плажна ивица, като включват територии с пясъчни дюни, което обуславя публична държавна собственост върху тях и нищожност на извършената сделка на разпореждане.

ВКС осъжда „Литекс пропътри” ЕАД да заплати на държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, чрез Областния управител на област Добрич, разноски на три инстанции в размер на 74 423 лв.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари