Грипът "сграбчва" за 2 часа

2
Две са най-големите грешки, които правим при грип
Две са най-големите грешки, които правим при грип Видео: bTV

Грипна епидемия е обявена в четири области на страната.

Вирусът, който ни атакува, е много близък до така наречения свински грип, известен още като "Калифорния". Областите у нас, които първи обявиха грипна епидемия, са Стара Загора, Шумен, Бургас и Силистра. Същевременно се увеличава броят на болните и в градовете Русе, Ямбол, Перник и Пазарджик, където също има опасност да обявят епидемия. Учебните занятия в областите Стара Загора и Бургас са спрени от 15 до 18 януари, включително.

Подценяването на грипа, от една страна, и самолечението с антибиотици, от друга, са двете най-големи грешки при това заболяване. Масовото пиене на антибиотици, които всъщност не лекуват вируса, само повишава резистентността на населението, която вече от години е проблем.

Лекарят може да потвърди, че се е насложоила допълнителна инфекия и да прецени има ли нужда от антибиотик, иначе в никакъв случай на пийте.

За 4 -5 дни, до седмица едни млад организъм трябва да се справи с грипа, така че ако до 4 дни първите симптоми не почнат да отшумяват, трябва да се отиде на лекар. Иначе няма нужда всички да се втурнат към джипито, то не е и възможно, при положение, че десетки хиляди вече боледуват - представете си всички едновременно да отидат на лекар.

Това обясни д-р Ангел Кунчев, национален здравен инспектор, предава bTV.

Грипът много ясно се отличава от останалите респираторни инфекции по това, че поваля изведнъж, напомни експертът. И името му идва от френското "грабвам", защото за 2 часа те грабва и поваля. Не започва постепенно с хрема, обясни още д-р Кунчев, а с общо неразположение, температура, главоболие и пр.

Той потърди очакванията за пик в края на месеца. Няма начин една грипна епидемия да се спре, в миналото е имало опити на островни държави да се изолират напълно от материка, но с това само са отлагали епидемията, не са я предотвратявали, даде пример д-р Кунчев. Но в никакъв случай болни хора да не ходят на работа, нито деца със симптоми на грип да се водят на градина, настоятелно призова той.

Между 160 - 170 са пневмониите в Пловдив и към момента, смъртният случай там не е от грипа, са установили вчера лекарите, разсея д-р Кунчев опасенията за първа жертва на грипа у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари