Греяни алкохолни еликсири за снежните дни

0
Пробвайте тези рецепти, за да се сгреете с вкусна напитка
Пробвайте тези рецепти, за да се сгреете с вкусна напитка

Със снежинките навън довяха и мисли как да се сгреем след като сме се намръзнали в града или в планините.

През деня чаят е чудесна алтернатива за сгряване, но вечер може би ви се ще да се поглезите с нещо алкохолно. Има различни класически рецепти, които може да изпробвате, но не трябва да забравяте да консумирате тези напитки умерено и с мярка.

Греяно вино

За тази рецепта се използва само червено вино. Налива се в метален съд, добавя се малко мед (или захар), ябълки, черен пипер. Ако искате може да сложите също канела, карамфил и лимон. Оставяте сместа са кипне, а след като я свалите от огъня трябва да изчакате 15 минути. Така то ще поеме вкусовете на всички съставки, които сте добавили.

Греяна ракия

Познавачите знаят, че греяната ракия е истински еликсир и наслада за сетивата, особено в студените вечери. В метален съд сипвате мед (или захар) и карамелизирате. После добавяте ракията, но я оставяте само да се стопли, не трябва да я кипвате. Ако искате може да допълните вкуса с парченца плод (ябълка, круша, дюля, кора от портокал) или карамфил. Някой добавят и зърна черен пипер.

Греян джин

Хърватският еликсир срещу студа е греяният джин. Напитката се забърква със сок от ябълка, портокалов сок и джинджифил. Добавя се и канела, която придава специфичен вкус и аромат. Всичко се топли около 20 минути и тогава се добавя джин.

Грог

Класическият вариант е чай, захар и ром. Историята на грога започва през 18 в., когато моряците от Кралския флот получавали порция ром всеки ден. Заради честите напивания и сбивания, вицеадмиралът Едуард Върнън въвел правило ромът да се разделя на две части през деня и да се дава на моряците, смесен с четири части вода или чай. След време дал и нова заповед - вътре да се добавя лимонов сок заради съдържащия се в тях витамин С, който предпазвал екипажа от скорбут.

Моряците, разбира се, не одобрявали нововъведението. Затова и нарекли напитката по неговото прозвище – „Стария грог”. То пък произлязло от факта, че при лошо време Върнън обикалял палубата в непромокаемо наметало, изработено от плат, наречен „грограм“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари