Гръцката полиция конфискува 1,2 тона кокаин

1
Арестувни са осем чужденци, членове на международна престъпна организация
Арестувни са осем чужденци, членове на международна престъпна организация

Калашников и 4 пистолета са иззети при операцията

Гръцката полиция конфискува 1,2 тона кокаин и арестува осем чужденци, повечето албанци, членове на международна престъпна организация, която доставя кокаин от Карибите за Европа и Северозападна Африка, съобщи гръцката полиция в изявление, цитирано от РИА Новости.

Това е една от най-големите операции на отдела за наркотици на гръцката полиция. Престъпната организация систематично превозвала значителни количества кокаин от Карибите в Европа и Северозападна Африка по море, се казва в съобщението.

Разследването продължило повече от шест месеца в сътрудничество със Службата за управление на наркотиците на посолството на САЩ в Атина, както и с албанската и испанската полиция, в междуведомствено сътрудничество с финансовата полиция на гръцкото Министерство на финансите и гръцкия Отдел за борба с наркотиците и трафика на хора. Полицейските операции са се провели на 24 януари по едно и също време в няколко района на Атика.

"Като част от операцията конфискувахме голямо количество кокаин, а именно 1 тон и 181 килограма, които престъпната организация е внесла в Гърция на яхта за по-нататъшна доставка на черния пазар", се казва в изявлението. Дрогата е била в наети апартаменти в района на Аетолия-Акарнания, съобщи "Екатимерини".

Арестувани са осем чужденци, иззети са един револвер, три пистолета, щурмова пушка "Калашников", голям брой патрони от различни калибри. Идентифицирани са още девет души; срещу тях се провеждат разследвания и издирвателни операции, както в Гърция, така и в чужбина.

Според полицията, един от арестуваните през 2010 г., заедно със съучастник, избягал от затвор в Гърция, а докато полицията се опитвала да го задържа, той открил огън по служителите на реда и хвърлил пет ръчни гранати по тях. Другият е бил арестуван пет пъти от 2000 г. за въоръжени грабежи, наркотрафик и опит за убийство; три пъти е нарушил правилата за отпуск, които са му предоставени от наказателните институции. Още двама са задържани като членове на престъпна организация, която през 2004 г. внася 910 килограма кокаин. Други членове на организацията също са били арестувани по-рано.

"Според разследването престъпната организация е получила незаконни постъпления от над 50 милиона евро", посочват гръцките власти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари