Горанов с нов „съвет“ към кметовете - подоходен данък

0
Преди дни Горанов разви друга идея – общините да вдигнат имуществените данъци, които били твърде ниски
Преди дни Горанов разви друга идея – общините да вдигнат имуществените данъци, които били твърде ниски Снимка: БГНЕС

Макар че ГЕРБ официално обеща да не вдига и да не въвежда нови данъци до края на мандата си, финансовият министър Владислав Горанов не престава да лансира подобни идеи.

Най-новата - да се въведе и общински подоходен данък, дойде в отговор на парламентарен въпрос на депутата от БСП Дора Янкова, пише в.СЕГА.

От години общините настояват държавата да им преотстъпва част от 10% данък върху дохода на гражданите, но МФ е категорично против. Дора Янкова, която дълги години бе кмет на Смолян, отбелязва, че за разлика от България, в цяла Европа подоходните и корпоративните данъци се разделят между държавата и общините. Горанов обаче е категорично против.

"Ако се приеме идеята 2 процентни пункта от подоходния данък на хората да остава в общините по местоживеене, по-богатите общини ще станат още по-богати, а по-бедните общини - още по-бедни. Защото неминуемо изземването от ръцете на правителството на един значителен ресурс и прехвърлянето му в разпореждане на местните власти до голяма степен ще ограничи възможностите за провеждане на кохезионна политика по отношение на отделните райони“, каза Горанов в парламента. Според него подобна мярка ще струва около 700 млн. лв. годишно.

Горанов допълни, че постъпленията в бюджета бъдат намалени с такъв значителен ресурс, трябва да се постави и въпросът дали функциите и дейностите, които сега правителството финансира с тези пари, да не преминат изцяло към общините, или поне те да поемат и допълнителни функции. „Еднозначен отговор и лесен баланс в това отношение няма. Неслучайно през годините сме предлагали, без това да е решение на централната власт, да се даде възможност и общините да определят подоходен данък в зависимост от желанието, възможностите и потенциала. В една от управленските програми на ГЕРБ беше дадена възможност на местните власти за определяне на такъв подоходен данък на територията на съответната община в размер, тогава беше предложено, на 0,02 процентни пункта, т.е. да се даде една възможност на местните парламенти да водят и икономическа политика чрез подобни решения. Тогава реакцията на местните власти беше изключително негативна, което беше малко странно, защото местните власти, бидейки близо до хората, не желаят да поемат отговорност за решения, които биха могли по някакъв начин да настроят обществото или жителите на съответната община, срещу общинския кмет. Целта им винаги е била всички проблеми, които възникват, да се решават на централно ниво“, аргументира се Горанов. 

Въвеждането на нов общински данък може да стане само с промяна в закона, одобрена от парламента.

Преди дни Горанов разви друга идея – общините да вдигнат имуществените данъци, които били твърде ниски. По време на предизборната кампания обаче всички кандидати за кметове, включително и от ГЕРБ, обещаваха точно обратното - че няма да вдигат данъците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари