Горанов: Нямам никакви притеснения от Доклада на ДАНС

0
Това е част от опита да се изпълни със съдържание мотивът за вот на недоверие
Това е част от опита да се изпълни със съдържание мотивът за вот на недоверие Видео: БГНЕС

Нямам никакви притеснения от Доклада на ДАНС и прокуратурата за системата за контрол на акцизните стоки нито преди, нито сега. Това заяви пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Всички мерки, които са констатирани тогава като възможни слабости, защото в доклада на ДАНС, няма конкретни данни за извършени престъпления или за отклоняване от плащане на данъци, а анализ на системата като функционалност и потенциални рискове, които трябва да бъдат отстранени и отдавна са отстранени. Много отдавна съм чел този доклади всичко, което е трябвало да предприемем на неговата база, е предприето много отдавна, каза Горанов.

Това е част от опита да се изпълни със съдържание мотивът за вот на недоверие. Относително нескопосано, според мен, защото мога да върна назад, когато такава системата, въобще не съществуваше и да попитам по време на Тройната коалиция как се е осъществявал контролът върху движението на акцизни стоки. В първия мандат на ГЕРБ беше създадена тази изключителна сложна система-с 22 отделно модула“, посочи финансовият министър.

Горанов, все пак коментира, че няма съвършена система особено в съвременното развитие на технологиите, които се променят постоянно.

Докладът на ДАНС е вътрешен за държавата документ. Още тогава, когато го създадоха от ДАНС, се чудих защо са решили да бъде секретен. Аз нямам никакви притеснения от него нито преди, нито сега“, посочи ресорният министър.

Според него това, което се спестява услужливо от опозицията е, че именно по инициатива на Агенция „Митници“ започва проверката от страна на ДАНС. От тук няма да излезе нещо, което очакват като аргументи опозицията на фона на това, че спрямо 2014 г. 2017 г. завърши с 6,5 млрд. лв. повече приходи в бюджета, убеден е Владислав Горанов.

В доклада на ДАНС не се съдържат никакви данни за престъпления и няма открити такива при проверката, не случайно прокуратурата излезе със становище, че няма данни за престъпление и не трябва да се образува досъдебно производство“, посочи Горанов.

Той обясни, че за да се спре спекулацията ще предложи на Агенция „Митници“ да възложат и един външен одит, например от Информационно обслужване.

Говорим за високотехнологични теми, не говорим за ТИР-ове или кораби, а за сложна като логика система, която свързва измервателните уреди в данъчните складове, движението на акцизни стоки, която кооперира с подобна система в НАП“, поясни ресорният министър.

Горанов увери още, че не е вървяно след събитията. „Предприели сме мерки и неслучайно сме насочили вниманието на службите, за да ни помогнат и те с тяхната експертиза. Всичко, което сме открили като слабости, е отстранено веднага, говорим за 2016 г.“, изтъкна финансовият министър.

Горанов съобщи още, че в понеделник на извънредно съвместно заседание на Вътрешна и бюджетна комисия ще бъде обсъдено какво е предприето през 2016 г., какво е констатирано и как функционира системата.

Доволен съм как функционира системата, въпреки че борбата с контрабандата и опитите за измама, е безспирна и трябва да продължават всеки ден. Но, това, което правим, е в положителна посока и приходите в бюджета растат. От около 27 % данъчни приходи като дял от БВП за 2014 г., през 2017 г. завършваме с 29,5%. Тези нараствания означават по-голяма събираемост“, подчерта Владислав Горанов.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари