Голям пожар бушува в центъра на София

0
Става въпрос за сградата на театър „Ренесанс", построен през 1900 г.
Става въпрос за сградата на театър „Ренесанс", построен през 1900 г. Видео: NOVA

Сградата е паметник на културата

Огромен пожар в центъра на столицата. Сигналът е подаден малко след 7 часа тази сутрин, предаде NOVA. Към мястото са изпратени около 10 пожарни коли. Става въпрос за сградата на театър „Ренесанс", построен през 1900 г. След възникнал преди време пожар зданието е възстановено като кино „Възраждане". На апетитния терен на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Тодор Александров" имаше и известна поп-фолк дискотека.

По думите на министъра на културата Велислав Минеков пожарът във вторник сутринта е причинен от клошар и става дума класическа престъпност. "След такъв инцидент сградата трябва да се отнема от собствениците. Необходима е законодателна промяна. Ще се постарая това да влезе в Прокуратурата", заяви той.

Районът е силно задимен заради пожара. Няма пострадали хора при инцидента, съобщават от МВР. Бил е подпален покривът на сградата, а огнеборците са успели да спасят сградата в съседство.

Живущи в района споделят, че всяка зима сградата става обиталище на клошари. Тя не функционира като заведение от началото на 2016 г. Оттогава досега се е случвало да бъде подпалвана няколко пъти, като се подозира, че причина за това е, че хора искат сградата да бъде унищожена и на нейно място да бъде построен модерен хотел.

Движението в района е силно затруднено, но градският транспорт се движи. 

„Въпреки че сградата е заградена, установихме, че запалването е в следствие на човешка дейност. На място веднага бяха изпратени 8 екипа с две автомеханични стълби. Потърсихме съдействие на Столичната община с метеостанция за замерване на нивата на замърсяване на въздуха”, обясниха от Пожарната.

След като пожарът бъде загасен, разследващи екипи ще проверяват как се е стигнало до разпалването му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари