Глобалните военни разходи надхвърлят 2 трилиона долара

1
Първите три държави с най-високи разходи за оръжие са САЩ, Китай и Русия - на тях се падат 56 % от глобалния обем
Първите три държави с най-високи разходи за оръжие са САЩ, Китай и Русия - на тях се падат 56 % от глобалния обем

Първите три държави с най-високи разходи за оръжие са САЩ, Китай и Русия - на тях се падат 56 % от глобалния обем

Глобалните военни разходи през 2022 година са се увеличили с 3,7 % в реално изражение до 2,24 трилиона долара, като в Европа увеличението е най-голямо от 30 години насам, се казва в доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), предава БГНЕС.

Първите три държави с най-високи разходи за оръжие са САЩ, Китай и Русия. На тях се падат 56 % от глобалния обем. Ситуацията в Украйна и напрежението в Източна Азия бяха основните двигатели на ръста, който продължава за осма поредна година. В Европа военните разходи нараснаха с 13%. Това се дължи главно пряко на конфликта между Русия и Украйна, но помощта за Украйна и опасенията от предполагаема засилена заплаха от страна на Руската федерация принудиха други държави да преразгледат военните си бюджети в посока нагоре.

"Продължаващото нарастване на световните военни разходи през последните години е знак, че живеем във все по-несигурен свят", казва Нан Тиан, старши изследовател в програмата на SIPRI.

В доклада се отбелязва, че военните разходи в Централна и Западна Европа са се върнали на нивата от Студената война. В Централна Европа те възлизат на 345 млрд. щатски долара през миналата година, като в реално изражение за първи път надхвърлят стойностите от 1989 година и са с 30% по-високи от тези през 2013 година. Някои държави вече са увеличили разходите си за отбрана, а други са заявили намерението си да го направят, и то за период до десет години. Най-рязкото увеличение на военните разходи беше регистрирано във Финландия (36%), Литва (27%), Швеция (12%) и Полша (11%).

Според експертите на института ситуацията в Украйна е оказала непосредствено въздействие върху решенията за военни разходи в Централна и Западна Европа. "Това включва многогодишните планове на няколко правителства за увеличаване на разходите. В резултат на това можем с основание да очакваме, че увеличаването на военните разходи в Централна и Западна Европа ще продължи през следващите години", пише старшият програмен сътрудник Диего Лопес да Силва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    До първия олигофрен
    Защо бе, да не би ватниците от Империята на злото да имат по-голям успех. Заедно с платените затворници и главорези на Пригожин. Заедно с резнаците на Кадиров. Докато всичката тази паплач успява да завземе 1-2 квартала на Бахмут, украинската армия завладя левия бряг на Днепър. Единственото досега успешно на ватниците са грабежите, убийствата на жени, деца и старци, както и съвсем успешно бомбардираха совбствения си град Белгород. Имаха и успешна мисия в Черно море, крайцерът Москва стана подводница. И това е без да се намесва НАТО, а само определена помощ. Докато на страната на ватниците воюват какви ли не, вкл. чеченци, сирийци и други.
  • 2
    3
    До 1
    А резила от бягството на руснаците от Афганистан,а резила от справянето на Русия с Украйна за броени дни,които минаха година?Мълчим,мълчим...
  • 1
    2
    до Нато
    ти си олигофрен
  • 1
    1
    NATO
    Великото НАТО вече година подготвя контранастъпление срещу един готвач и шепа затворници:) Резила е по голям и паническото бягство от Афганистан преди две години
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари