Гешев - инструмент в ръцете на Господ или системен бъг

1
Ще си завърша мандата, отвърна вчера момчето от “Младост” на “лицето Бойко Методиев Борисов”
Ще си завърша мандата, отвърна вчера момчето от “Младост” на “лицето Бойко Методиев Борисов” Снимка: Карикатура: Христо Комарницки

“Момчето от “Младост” започна като полицай, стигна до първия арест на министър и нахлуване в президентството

“Аз съм момчето от “Младост”. Аз съм момче от крайния квартал”.

С тези думи Иван Гешев, тогава кандидат за главен прокурор, през 2019 г. описва себе си. В отговор на обвиненията чий човек е.

И синът на милиционер, израснал в панелен блок с мечтата и той да работи в МВР, е точно такъв през всичките си години на публично присъствие - крачи храбро като квартален хъшлак, не се страхува от размяната на удари. Показа го и в понеделник, когато демонстративно си скъса оставката и обяви война на “политическия боклук”, отбелязва вестник "24 часа".

Главният прокурор няма лични врагове, прокуратурата няма лични врагове. Единствената война, която води прокуратурата, е с престъпността, с хората, които нарушават закона”, пък е публично повтаряната от Гешев мантра, откакто оглави прокуратурата.

Често враговете му го подиграват за това къде е придобил юридическото си образование - академията на МВР в София. Работил е като следовател в столичното 5-то РУ до 2006 г. Която следствието става част от съдебната власт, отива в Софийската районна прокуратура.

Гешев обаче се гордее с годините си в полицията. Както и с тези като прокурор.

От 2012 г. до юли 2016 г. е в СГП. Напуска, за да поеме поста на шеф на специализираната прокуратура. 2 години по-късно вече е зам.-главен прокурор на Сотир Цацаров.

Още като редови обвинител Гешев пое делото за фалита на КТБ и внесе обвинителния акт срещу бившия банкер Цветан Василев и още 17 души. “Задачата пред разследващия екип беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната. Кацнахме, а дали ще дишаме, тепърва ще видим”, каза той тогава.

Впрочем много от коментарите му през годините изобилстват от неочаквани образи и метафори. Като това от април 2020 г., че възприема себе си - за добро или лошо, като “инструмент в ръцете на Господ”. А вчера допълни: “Някои може би ме възприемат като бъг в системата и този бъг трябва да бъде отстранен, да бъде натиснато Enter.

След Цветанов списъкът на обвиняемите бизнесмени бързо набъбна - Васил Божков, Арабаджиеви, Баневи, Миньо Стайков, Бобокови. И в по-ново време - създателите на “Нексо” Коста Кънчев и Антони Тренчев, укриващият се в Южна Африка Красимир Каменов-Къро. Наред с тях на съд бяха дадени банди за ало измами, ДДС мошеници, каналджии, накротрафиканти и автокрадци.

Постът на главен прокурор пое през 2019 г. Номинацията му дойде на 22 юли с безпрецедентните 11 гласа от членовете на прокурорската колегия на ВСС.

И от ден първи на кампанията срещу Гешев започнаха протести. Но имаше и такива в негова подкрепа с плакатите “Гешев е радост”. Избран бе на 24 октомври, но президентът Румен Радев не подписа указа с мотива, че той е бил предрешен. Гешев официално бе избран за втори път на 14 ноември, а Радев нямаше избор - подписа.

Първата си сериозна акция като главен прокурор Гешев проведе само месец по-късно в колаборация с МВР срещу бизнесмена Васил Божков, дотогава считан за недосегаем. Той избяга в Дубай, а в София задочно му бяха повдигнати 18 обвинения от прокуратурата. Все така под дубайското слънце (заради отказ да бъде екстрадиран) бизнесменът бе сред първите, коментирали вчера скъсаната оставка и словото на Гешев: “Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец”.

През януари 2020 г. започна едно от знаковите дела при управлението на Гешев за водната криза в Перник. За първи път бе арестуван действащ министър - този на околната среда и водите Нено Димов. Същия месец Гешев отправи питане и до Конституционния съд - до къде се простира имунитетът на президента от наказателно преследване. Поводът - прокурор му съобщил, че при разследване на шефа на ВВС открил опит да бъде саботирана проверката на КПКОНПИ за назначаването на президентската съпруга за пиар. Някои веднага заподозряха, че Гешев иска да си отмъсти на Радев, че не подписа указа му първия път. “А трябваше ли да си затворя очите”, невъзмутимо отвърна главният прокурор.

Друго дело, белязало мандата му, бе това за вноса на италиански боклук, заради което бяха арестувани бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови. То стартира през май 2020 г. И в този казус беше забъркано името на Румен Радев -държавното обвинение разпространи комуникация между Бобокови и президентския съветник Пламен Узунов.

Два месеца по-късно прокуратурата нахлу на “Дондуков” 2 и задържа Узунов и още един от президентските съветници - Илия Милушев. Акцията предизвика протест пред президентството, Радев излезе на него и вдигна юмрук. Междувременно вече бе кипнала енергията след дебаркирането на Христо Иванов на Росенец и така протестите срещу правителството на Бойко Борисов получиха още по-мощен заряд. Те продължиха с месеци и на гребена им дойде “Промяната”. А съдът после обяви арестите на Узунов и Милушев за незаконни.

През 2021 г. конфликтът между Радев и Гешев се разгоря още с назначаването на Бойко Рашков за служебен вътрешен министър. Прокуратурата и МВР официално обявяваха, че нямат доверие една на друга и не могат да работят заедно, особено в борбата срещу купените гласове.

Същата година Радев поиска оставката на Гешев, като паралелно сне доверието си и от тогавашното редовно правителство на Кирил Петков. Той от своя страна също е противник на главния прокурор.

През март т.г. пък прокуратурата публикува записи, в които се твърди, че единият от участниците е укриващият се от години в РЮА Къро. В тях се чуват реплики като “Тия са малоумни “Промяната”, каквото им кажеш, това ще направят”. Споменават се имена като “Цецо от Белград”, говори се за 400 хил. евро, за да бъде отстранен висш служител на МВР, споменават се и прякори, които насочват към бивши министри. Говори се и че Гешев е “пътник”, и се обсъжда прословутото му посещение в САЩ.

Откакто е начело на прокуратурата, официално се знае и че срещу Гешев е имало десетина заплахи за живота. За една от тях “24 часа” съобщи през юни 2020 г., когато беше получил зловеща поща - негова снимка с дупки като на мишена при стрелба. Същата година през август по препоръка на службите Гешев заживя и в правителствената резиденция “Бояна”. Той бе първият представител на съдебната власт, нанесъл се там. Изнесе се обаче през септември 2021 г.

Всички заплахи дотогава бяха само на хартия, докато на 8 май в близост до преминаващата по пътя между Самоков и с. Ковачевци кола на главния прокурор не избухна самоделна бомба. Последва раздорът му с Борислав Сарафаров, който обвини Гешев, че го е подвел, че семейството му също е било в колата. Последва и кашата с озовалия се на мястото израелски експерт, близък до Гешев. И първият анонс на Мария Габриел като номинирана за премиер от ГЕРБ - че ще иска оставката му, последван от светкавичното внасяне на такова предложение от 6-има прокурори.

Ще си завърша мандата, отвърна вчера момчето от “Младост” на “лицето Бойко Методиев Борисов” и “лицето Борислав (Боби) Сарафов”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    daskal
    Той мандата си ще го завърши. Ами после?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари