Германците са призовани да се подготвят за евентуален недостиг на газ

1
Ако се стигне до недостиг на газ, може да се наложи да бъде ограничено подаването на топла вода
Ако се стигне до недостиг на газ, може да се наложи да бъде ограничено подаването на топла вода Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Опасявайки се, че Русия може да спре доставките на природен газ, ръководителят на германска регулаторна агенция призова днес своите сънародници да пестят енергия и да се подготвят за зимата, когато потреблението ще нарасне, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Председателят на Федералната мрежова агенция Клаус Мюлер прикани собствениците на къщи и апартаменти да проверят газовите си бойлери и радиатори и да ги настроят така, че максимално да пестят енергия. "Поддръжката може да намали консумацията на газ с 10-15 процента", каза той пред Медийната група Функе.

Мюлер смята, че хората трябва да използват 12-те седмици, които имат, преди да дойде студеното време, за да се подготвят. Необходимо е семействата още отсега да обсъдят дали във всички стаи да се поддържат обичайните за зимата температури или в някои стаи може да е и малко по-студено, каза той.

Призивът бе отправен, след като миналия месец Русия намали подаването на газ за Германия, Италия, Австрия, Чехия и Словакия, а страните от ЕС бързат да попълнят запасите си от горива, използвани за производство на електричество, за захранване на индустрията и отопление на жилищата през зимата, отбелязва АП. "Газпром" обяснява намаленото подаване по газопровода "Северен поток-1" с технически проблем. Руската компания казва, че нейно оборудване, което се ремонтира в Канада, е блокирано там вследствие на западните санкции срещу Русия, наложени заради войната ѝ в Украйна.

Йенс Керстан от провинциалното правителство на Хамбург изрази пред вестник "Велт ам зонтаг" загриженост от ситуацията и не изключи възможността, ако се стигне до недостиг на газ, да се наложи да бъде ограничено подаването на топла вода за населението. "При извънредни ситуации с остър недостиг на газ топла вода ще може да се осигурява само в определени часове на деня", каза Керстан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    до 1
    къци ти ли си?
  • 0
    1
    русенец
    Някой би ли ми превел на немски следното: "Продавам четири броя пернишки печки и няколко кубика дърва. Цена - 50 000 рубли."
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари