Германското разузнаване откри записи на руски военни, които обсъждат убийствата в Буча

9
ФРС е съобщила за откритата информация на немския парламент в сряда. Дер Шпийгел, който е разговарял с хора с достъп до аудиото, пише, че някои от детайлите в разговорите съвпадат с описанията на телата, намерени в Буча
ФРС е съобщила за откритата информация на немския парламент в сряда. Дер Шпийгел, който е разговарял с хора с достъп до аудиото, пише, че някои от детайлите в разговорите съвпадат с описанията на телата, намерени в Буча Снимка: NOVA, стоп кадър

Руските въздушни атаки са съсредоточени в източните райони на Украйна, където руските войски се стремят да обградят украинските. Това съобщи съветникът на украинския президент Алексей Арестович

По негови думи от девет оперативни района на руско настъпление днес са останали два и половина. Те са в района на Донбас и Мариупол, който „все още се държи“, пише Свободна Европа. 

Арестович изрази надежда, че руските усилия ще се окажат напразни и добави, че според него „ситуацията е под контрол“.

Федералната разузнавателна служна (ФРС) на Германия се сдоби с нова информация за убийствата на цивилни от руски военни в Буча, Украйна. ФРС е прихванала радиотрафик на руските военни, като немското издание Дер Шпийгел пише, че части от прихванатите разговори могат да бъдат директно свързани с въпросните убийства.

ФРС е съобщила за откритата информация на немския парламент в сряда. Дер Шпийгел, който е разговарял с хора с достъп до аудиото, пише, че някои от детайлите в разговорите съвпадат с описанията на телата, намерени в Буча. Един от мъжете, които говорят в записите, казва на друг, че току що са застреляли човек на велосипед. Друг казва „първо разпитвате войници, след това ги стреляте“.

Според източниците на Дер Шпийгел показват, че убийството на цивилни може да се е превърнало в част от по-широка стратегия с цел да се сплаши местното население и да се намали волята за съпротивата.

Материалите на ФРС също така съдържат доказателства, че в операцията в Буча водеща роля са играли членове на руското наемно подразделение, наречено групата Вагнер. На нея са приписвани подобни убийства в Сирия.

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да „изправи Русия пред правосъдието“. В изявление пред гръцкия парламент той добави, че действията на Москва са насочени не само срещу Украйна, но и срещу Европа.

„Веднъж завинаги можем да научим Русия и всеки потенциален агресор, че онези, които избират войната, винаги ще губят... онези, които изнудват Европа с икономическа и енергийна криза, винаги губят“, каза още Зеленски.

Той отново призова демократичния свят да се откаже от руския петрол и напълно да блокира руските банки от международната финансова система.

По-рано в сряда Зеленски поиска от НАТО допълнително оръжие.

Дългосрочният план на Русия е да завладее цяла Украйна, съобщи украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр в четвъртък. Според нея фокусирането на руската армия върху източна Украйна е краткосрочно.

Маляр добави също, че руските войски изчакват, докато Москва засили разузнавателните си операции в страната и се научи как да се сражава с украинската армия най-ефективно.

В четвъртък, точно две седмици, след като многохилядно шествие в София изрази солидарността си с украинския народ заради руската военна инвазия, започнала на 24 февруари, се организира второ подобно събитие.

То ще се проведе под надслов "Ние не сме неутрални" и е организирано по повод данните за масови убийства на цивилни украинци от руската армия, които Москва отрича като "поредна провокация".

Руските войски „се прегрупират и провеждат разузнаване“ за офанзива в Донбас, източна Украйна. Това съобщиха представители на украинските военни сили, цитирани от Би Би Си.

Местните власти призовават жителите на района да избягат, докато е безопасно.

Добнас се състои от източните области Донецк и Луганск, самопровъзгласили се за независими републики. Москва официално ги призна преди началото на инвазията на 24 февруари.

Изтеглянето на руските войски от районите на Киев и Чернигов е приключило според Министерството на отбраната на САЩ.

„Не виждаме руски сили около Киев или около Чернигов“, каза също говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Би Би Си. Той добави, че руският президент Валдимир Путин „не е постигнал нито една от стратегическите си цели“.

„Всъщност поема контрол само върху центрова с малко население... Не са превзели Харков“, каза още Кърби.

Преди дни Русия съобщи, че съсредоточава силите си върху източния регион Донбас.

Около 500 души са успели да се евакуират от южния град Мариупол към Запорожие. Това съобщи Червеният кръст.

Служителите на хуманитарната организация са посрещнали колоната от 8 автобуса и лични автомобили, след като цивилните сами са се измъкнали от обсадения град. Ударите на руската авиация продължиха и в сряда, а около 160 000 души остават в Мариупол без достъп до електричество, парно, вода и медицински консумативи.

По-рано във вторник посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза, че повече от 620 000 души са били изведени от Украйна в Русия. По думите му от тях над 120 000 души са били евакуирани само от Мариупол.

"Не говорим за някаква принуда или отвличане, както обичат да го представят нашите западни партньори", каза Небензя в отговор на многократно отправените обвинения на Киев, че руските власти насилствено отвеждат жителите на страната към Русия. Според украинските власти в някои случаи децата се извеждат без съгласието на родителите им.

Руски мобилни крематориуми са започнали да работят в Мариупол, каза кметът на града Вадим Бойченко, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Според него броят на загиналите в Мариупол е вероятно да стига до десетки хиляди души. По думите му целта на кремацията е да "прикрие следите от престъпленията" и се извършва от бойци от непризнатата Донецка народна република. Информацията засега не може да бъде потвърдена от независим източник.

"Именно броят на цивилните жертви е причината Русия все още да не е договорила план за евакуация", каза Бойченко.

В Мариупол продължават да се водят боеве, а мнозинството от около 160 000-те жители, които са останали в града, нямат достъп до електричество, парно, вода и медицински консумативи.

Русия използва глада като оръжие в опита си да спечели територия. Това каза украинският президент Володимир Зеленски по време в речта си пред парламента на Ирландия в сряда.

"За тях гладът е оръжие срещу нас, обикновените хора, инструмент за господство", каза той.

Зеленски допълни, че руските ракети "унищожават цели, които осигуряват препитание". По думите му руските сили са блокирали всички морски пристанища и кораби на Украйна с храна за износ.

Украйна е един от най-големите производители на храни в света. Според украинския президент действията на Русия ще доведат до недостиг на храна и увеличаване на разходите за милиони гладни хора по целия свят.

Над 400 души от град Гостомел са в неизвестност, съобщиха украинските власти в сряда. Гостомел, заедно с Буча и Ирпен, е сред селищата, които бяха най-тежко засегнати от руската офанзива срещу украинската столица Киев.

По думите на Тарас Думенко, служител на местната администрация, цитиран от Би Би Си, повечето от намерените трупове на жители на Гостомел са открити в съседни села и в град Буча.

Според Думенко руските войници вероятно са отвличали хората и са ги отвеждали, като много от тях са били разстреляни.

Руските войници, които се връщат на територията на Беларус, често се опитват да продават плячкосани стоки в южните погранични райони, съобщава беларуската служба на Радио Свободна Европа.

„Да, руснаците сега напускат Украйна „натоварени“, носят много плячка. Те продават това в града, но няма отделен пазар “, каза жител на град Наровля.

Местните хора разказват, че руските войници са започнали търговията още преди да влязат в Украйна. Тогава са продавали консерви. Днес се връщат с пълни чанти.

Войната на Русия срещу Украйна е „война по избор“. Това заключи заместник-генералният секретар по политически въпроси на ООН Розмари ДиКарло пред Съвета за сигурност на международната организация.

Войната беше започната по избор. Нямаше никаква неизбежност в нея или в страданието, което тя причинява“, каза ДиКарло.

Тя съобщи още, че в ООН са постъпили достоверни обвинения, че руски сили са използвали касетъчни боеприпаси в населени места най-малко 24 пъти. Това са вид експлозиви, чиято употреба в населени места обикновено води до тежки жертви сред цивилното население. Конвенцията срещу касетъчните боеприпаси забранява използването им, но тя не е ратифицирана от Русия.

Розмари Ди Карло добави, че обвиненията, че украински сили са използвали такива боеприпаси, също се разследват.

ДиКарло напомни още, че безразборните атаки са забранени от международното хуманитарно право и могат да представляват военни престъпления.

„Масовото унищожаване на цивилни обекти и големият брой цивилни жертви категорично показват, че основните принципи на разграничение, пропорционалност и предпазни мерки не са спазени в достатъчна степен“, каза ДиКарло.

ЕС е готов да се откаже от руските въглища, да затвори пристанищата си за руски кораби и да блокира дейността на 4 руски банки. Това са част от предложенията за пети поред пакет санкции, описани във вторник от Европейската комисия (ЕК).

Институцията предлага на европейските държави да се откажат от вноса на руски въглища, за които в момента ЕС плаща по 4 млрд. евро годишно.

Сред банките, на които ще бъдат наложени ограничения за транзакции с ЕС е Внешторгбанк, която е втора по големина в Русия.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен уточни, че пристанищата ще бъдат затворени за всички руски плавателни съдове, с изключение на онези, които превозват селскостопански и хранителни стоки, хуманитарна помощ и енергоизточници.

Макар че от самото начало на войната ЕК предупреди, че ще въвежда санкциите поетапно, намерението за петия пакет санкции беше обявено след като станаха известни убийствата на цивилни в Буча, Украйна.

В новия пакет е предвидено също ограничение за износа на високотехнологични продукти и оборудване към Русия, както и забрана на вноса в ЕС на руски стоки, сред които са алкохолът и морските дарове. Руски и беларуски автомобилни превозвачи няма да могат да работят на територията на ЕС.

Руската армия нанесе удари по Краматорск в Източна Украйна. Пострадало е училище в центъра на града, но засега няма съобщения за жертви. Ударите са били нанесени около 15 часа местно (и българско) време.

Падналите ракети са образували димящ кратер с диаметър около 10 метра близо до училището, съобщава Агенция Франс прес, която има репортери на място.

Новината идва на фона на многобройни предупреждения на западните лидери, че оттеглянето на руските войски от Киевска област означава не край на агресията, а прегрупиране на руските сили.

В края на март Русия съобщи, че ще концентрира основните си усилия в "освобождаването" на източните райони на Украйна. В Източна Украйна се намира районът на Донбас, в който проруски сепаратисти създадоха две самопровъзгласени републики още през 2014 г.

С нападението си през 2022 г. Русия успя да превземе територии, свързващи проруските сепаратисти с полуостров Крим - украинска територия, която Русия превзе също през 2014 г. Единственото място, върху което Русия все още няма пълен контрол в тази ивица земя, е град Мариупол.

Във вторник украинските власти съобщиха, че освен Краматорск Русия е атакувала и по-малките градове Пропасна и Рубижне в същия регион.

Мъж протестира в Москва, като изобрази тялото на убит в Буча човек, загинал с вързани на гърба ръце. Новината предаде Би Би Си, като се позова на независимия руски сайт holod.media.

Протестиращият мъж е бил заснет легнал по очи на земята на четири от най-популярните туристически места в Москва - Александровската градина, мостът до Храма на Христос Спасителя, пешеходната улица "Арбат" и улица "Николска".

Ден по-рано в София се състоя същият единичен протест, който се проведе пред сградата на Руския културно-информационен център на ул. "Шипка". Давид Джамбазов лежеше на стълбите с вързани на гърба ръце.

След като руската армия напусна Буча, на улиците на малкия украински град бяха открити тела на убити цивилни, някои от които - с вързани ръце.

В момента в България се намират 66 000 бежанци от Украйна, съобщи "Гранична полиция". Новината идва на 41-ия ден от руската военна агресия, която принуди над 10 млн. украинци да напуснат домовете си и да потърсят помощ в по-безопасните западни райони на страната си или извън нея.

По данни на агенцията на ООН за бежанците в момента има над 4 млн. и 215 хил. души, които са излезли от Украйна след началото на войната.

От тях в България са влезли 146 000 украински граждани, но повечето от тях са продължили към други страни.

САЩ и Великобритания поискаха Русия да бъде изключена от Съвета на ООН по правата на човека. За да може това да се осъществи, е нужно съгласието на две трети от страните, членуващи в международната организация.

Апелът на двете държави идва на фона на разкритията от Буча - малък украински град до Киев, където след изтеглянето на руската армия баха открити десетки тела на убити цивилни.

В понеделник президентът Байдън определи Путин като жесток човек, повтори преценката си за него като за военнопрестъпник и призова той лично да бъде съден за военни престъпления.

Четири западни държави изгониха руски дипломати като реакция на откритията в Буча.

Путин беше казал, че армията му влиза в Украйна, за да "денацифицира" страната. Тази цел не се оправдава от фактите.

В Украйна има крайнодесни групи, но те се радват на подкрепа от малко над 2 процента от населението.

Борис Митов провери как се е развивало общественото доверие към хората, определяни от Москва като неонацисти.

Украинците, спасени от руската агресия, говорят за преживяното през плач, който дори не забелязват. Елица Симеонова беше в бежански център в София и говори с някои от тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Крал Лир
    Бикли са прихванали разговор м/у руски воени, че единият е казал: Първо ги разпитваХМЕ и после стрелЯХМЕ.................А каква е гаранцията, че този немецкато е слушал записа, че руските дефалто са коментирали за украинските войници, какво са правили?Че първо са ги разпитВАЛИ и после са ги разстрелВАЛИ?!.........Да не гповорим, че един такъв запис не може да бъде веществено доказателство, защото може да с манипулира записа , а и не се знае кой говори, или пък може да е инсцениран запис, а уж прихвансат?!
  • 20
    1
    Rogi
    До като запада храни Украина с оръжие ще има много цивилни жертви.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари