Германски журналист: Ако ЕС натисне България за РСМ, това може да има обратен ефект

0
България не трябва да бъде приемана нито в Шенген, нито в еврозоната
България не трябва да бъде приемана нито в Шенген, нито в еврозоната Снимка: iStock

България не трябва да бъде приемана нито в Шенген, нито в еврозоната 

Германският журналист Михаел Мартенс, който от 25 години е кореспондент на Frankfurter Allgemeine Zeitung за Балканите, след посещение в България, споделя в „Туитър“ няколко свои заключения около българо-македонския спор и перспективите за разширението на Европейския съюз към Западните Балкани, предава Darik News.

Журналистът очаква София да не вдигне ветото си срещу Скопие, а освен това подчертава, че е много важно „ЕС и главните столици да не опитват да притискат София да го направи, защото това може да има обратен ефект“.

Мартенс припомня заканата на гръцкия премиер Константинос Караманлис през 2008 година в Букурещ, че Атина ще наложи вето на всяко решение за приемане на „Бившата югославска република Македония“ в НАТО. Впоследствие Атина никак не е била впечатлена, че е сама срещу всички и е настоявала на своето, докато не е получила желаното чрез Преспанския договор.

По думите му, независимо от всички различия в детайлите, не е лошо в Брюксел да имат предвид спора с Гърция, когато се опитват да решат българо-македонския спор и бъдещото му развитие.

„Убеждението, че ЕС трябва само да окаже достатъчно натиск и тогава България ще отстъпи в даден момент, може да е погрешно не само защото страната може да се насочи към четвъртите парламентарни избори в рамките на 18 месеца скоро“, пише още кореспондентът на FAZ.

Той цитира съветите на Христо Иванов към Брюксел да не притиска България за РСМ, защото това ще превърне темата във въпрос на национална чест и именно това ще е „обратният ефект от натиска“.

„Моето лично заключение след много неофициални и неофициални разговори в София тези дни: Колкото и абсурдна да изглежда по-голямата част от българската позиция спрямо Северна Македония, поставянето на София под (директен) натиск няма да работи“, пише Мартенс. „Конфликтът между Северна Македония и България не е за това кой е прав и кой крив. Става дума за власт. И властта е на страната на България. Ако България трябва да използва силата си разумно, това може да дойде само отвътре“.

Разсъжденията на журналиста в „Туитър“ продължават така:

„България, слаба държава, която обикновено не е в центъра на нищо, е в рядката ситуация да може да влияе върху политиката на ЕС, макар и в момента само по разрушителен начин. Тема, която до преди няколко години почти не е била проблем, се превърна в препъни камък, който никой не може да пренебрегне. Докато някои западни събеседници твърдят, че макар и да подкопава доверието към ЕС на Балканите, България не трябва да бъде приемана нито в Шенген, нито в еврозоната (без значение дали е технически готова или не), отказването от членство в тези случаи едва ли ще промени много“.

„По-голямата част от българите така или иначе не искат еврото, а Шенген е хубаво нещо, но не и нещо, което може да доведе до победа на избори. Резюме: Няма бързо решение, още по-малко след последните политически сътресения в България. (Ще се радвам да се окаже, че грешим по този въпрос.)“, обобщава в мнението си Мартенс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Този
    На закуска май вместо кафе е пил 95 безоловен. Конфликта не бил за това кой крив и кой прав, само дето едните пишат САМО фалшификати, а другите искат да показват и изучават оригиналите. Елементарно, Уотсън. Иначе изказване, че баш България, с всичките кусури на некадърните политици, води разрушителна за ЕС политика, е малко повече от нагло. Сигурно България започна войната в Украйна, Зелената сделка и покани гостите на Меркел в Европа.
  • 6
    1
    ...
    типично в нагъл, назидателен, груб и обиден швабски стил. абсурдни били претенциите на България, маймуна мръсна. много ти знае човката по балканските въпроси. бегом в мазето на свещи да пиеш бира, за да не те вижда никой, да пестиш от тока и газа и съседите да ти ровят в боклуците за да чекират дали си ги разделил правилно. нация на уродите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари