Христо Матанов: Абсурдно е в северномакедонската конституция да има босненци, а да няма българи

2
ЕС ще си има проблеми с интеграцията на Западните Балкани, заключи историкът проф. Матанов
ЕС ще си има проблеми с интеграцията на Западните Балкани, заключи историкът проф. Матанов Снимка: БГНЕС

ЕС ще си има проблеми с интеграцията на Западните Балкани, заключи историкът проф. Матанов

България не се говори постоянно за проблема Северна Македония, докато в Република Северна Македония само това се прави." Това каза за БНР историкът проф. Христо Матанов, който направи обзор по темата за изминалата 2022 година. Той открои т.нар. френско или европейско предложение за вписването на българите като държавотворен народ в конституцията на РСМ като основно събитие за годината, касаещо двустранните отношения между София и Скопие.

"Абсурдно е в северномакедонската конституция да има босненци, а да няма българи. Нещата за нас могат да се разделят на две – до и след това предложение. Засега в парламента в Скопие няма квалифицирано мнозинство за приемане на френското предложение. Опозицията го бойкотира и по този начин бойкотира самото влизане на Северна Македония в ЕС", изтъкна той.

"Северна Македония като че ли не желае да влезе и това като че ли си личи."

"Преди френското предложение живеехме с впечатлението, че България изостава от процесите", отбеляза Христо Матанов. По думите му привидно езикът на омразата се е увеличил, тъй като в Северна Македония "омразата е институционална".

"Но не бих казал, че тази омраза, която лъха от средствата за масово осведомяване, обхваща цялото македонско общество. Има райони, които си траят, това траене го тълкувам като съпричастност с българската позиция. Това не трябва да ни успокоява", коментира Матанов.

"Българската страна продължава да прави малко по въпроса", смята историкът, който даде пример с версията за татарите. Според него предстои да видим дали Северна Македония иска да стане наистина член на Европейския съюз, "или само маркира".

"ЕС ще си има проблеми с интеграцията на Западните Балкани. Всички те са проблематични. Ще има големи проблеми и това ще трае десетилетия", прогнозира още проф. Христо Матанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    l0l
    Русофобска полемика водите, джендермен!
  • 1
    2
    LOL
    Абе еб@лник, целия сайт е осран само от твоите коментари - едни и същи. Празници са ама явно за русофилската тролска измет почивен ден няма. От далеко си разпознаваем с тия опорки - дай нещо ново!
  • 0
    1
    хей
    Не е абсурдно, защото има антибългарски (американски) представители! Партийте, които облужват само американски интереси (но никога български) са: герб, дебетата, пепетата, дебесетата, "българско падение на стефан янеф)! А имената им са...ристюфците, мирчефците, про100$$ к!р0, @сен ф@силеф, лорерците, атанасофците, стоян михалефци, антоанета цонефа, мартин димитрофците, дайнофците, илиян фасилефците, ге0рги б0р!с0ф ге0ргиеф (боец), любомир алам@нофци, емил с0к0лофци, димитър гърдефци, георги ганефци, армани сбърканяни, хаджигенофци, рошен офшорнелиеф, создормон прасе и банкянската тиква!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари