Германски климатолог: Горещините в Сибир са нов климатичен феномен

1
Не разбираме какво се случва в момента в Сибир. Това е някакво ново явление
Не разбираме какво се случва в момента в Сибир. Това е някакво ново явление Снимка: DPA

"Не разбираме какво се случва в момента в Сибир. Това е някакво ново явление"

Това казва известният германски климатолог професор Андерс Леверман, който преподава в Потсдам и Ню Йорк, пише Дойче Веле.

В Сибир и в Далечния Изток в момента има ненормални горещини, които предизвикват и много горски пожари. Но такива явления е имало и преди години. Какво е особеното сега?

Леверман: Всички знаем, че през лятото в Сибир има и големи горещини. Знаем също, че глобалното затопляне настъпва в арктическите ширини по-бързо, отколкото другаде. Но в огромния Сибирски регион вече цели шест месеца средната температура се задържа със 7 градуса по-висока от обичайното за тези сезони! Това е нов климатичен феномен, който трябва да се проучи.

Каква може да е причината?

Леверман: Най-вероятно това са въздушните потоци високо в атмосферата, така наречените jet stream. Можем да си ги представим като лента, опасваща Земята в средните ширини, примерно на равнището на Берлин и Москва. А понеже ние, хората, все повече загряваме нашата планета, тази лента все по-често се измества ту на север, ту на юг. В резултат от това навсякъде по Земята зачестиха климатичните аномалии, които приличат на катаклизми. Колкото и абсурдно да звучи, едновременно нараства броят както на сушавите периоди, така и на наводненията.

Но хората в Сибир сигурно се радват, че това лято могат да се къпят в топлите реки и езера…

Леверман: Продължителната жега може да предизвика не само много горски пожари, но и постепенно топене на така наречената „вечна замръзналост“. Което пък нанася щети на инфраструктурата – тръбопроводи, пътища, сгради. С други думи, тези части на Русия са заплашени от тежки икономически поражения. В същото време в тези подпочвени слоеве, където започва топенето на „вечната замръзналост“, настъпва и биологична активност, която изхвърля метан в атмосферата. А метанът е много по-вреден фактор за парниковия ефект в сравнение с въглеродния двуокис. Той вреди в пъти повече! Това вече е всемирна заплаха, изхвърлянето на метан ускорява климатичните промени по цялото земно кълбо, което е заплаха за човечеството. Защото повсеместното затопляне все по-често предизвиква разрушителни и гибелни природни ексцеси.

Много хора обаче вярват, че дори ако глобалният климат се променя, това не е по вина на човека. И твърдят, че учените, които говорят за климатичните промени, всъщност обслужвали определени идеологически догми.

Леверман: Пълни глупости! Достатъчно е да се запознаеш с елементарната физика, за да се убедиш, че през последните век и половина човечеството нагрява планетата, изхвърляйки все повече въглероден двуокис. Знаем също, че молекулите на въглеродния двуокис пропускат към Земята слънчевите лъчи, но не пропускат обратно към атмосферата отразеното инфрачервено излъчване.

Какво можем да направим, за да спрем глобалното затопляне?

Леверман: Широко разпространено е мнението, че всеки от нас трябва да се лиши от нещо заради тази кауза. Но това не е вярно. Необходимо е да разработим нови начини за водене на икономическа дейност, нови технологии, да се научим на задоволяваме потребностите си по други начини. За година-две това няма да стане, ще стане обаче за 30. Към 2050 година трябва да постигнем глобален отказ от фосилни горива, защото именно те изхвърлят въглероден двуокис в атмосферата.

Но добивът и износът на нефт, на природен газ и въглища днес е в основата на цялата руска икономика и на относителното благосъстояние на хората…

Леверман: Да залагаш на изкопаеми енергоносители – това е обречена стратегия. Виждаме, че всички богати държави, които все още купуват от Русия фосилни горива, вече приемат планове за отказ от такава енергия. Ако руснаците искат да имат процъфтяваща икономика в далечна перспектива, те трябва да намерят алтернативни стопански приоритети и начини за печелене на пари. Убеден съм, че Русия, която разполага с такива великолепни умове и образовани хора, може да се справи с тази задача.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари