Германия призна: Нападението в Берлин е терористичен акт

0
Полицията: Май хванахме погрешния човек, извършителят може още да е на свобода
Полицията: Май хванахме погрешния човек, извършителят може още да е на свобода Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия призна, че снощното нападение в Берлин е било терористична атака.

Врязалият се в посетителите на коледен базар в Берлин камион уби най-малко 12 души, 48 са ранени, някои от тях са с опасност за живота. Онлайн изданието на "Дер Шпигел" съобщава, че 24 от ранените са били изписани от болница, пише БНР.

Още вечерта полицията арестува 23-годишен пакистанец по подозрение, че той е шофирал камиона-убиец. Берлинската полиция обаче се съмнява, че арестуваният е действителният извършител на атаката. Полицията предупреди жителите и гостите на столицата да бъдат бдителни, тъй като атентаторът може би е все още на свобода.

Полицията, политиците и журналистите в Германия дълго се въздържаха да определят снощното нападение като атентат. Канцлерът Ангела Меркел коментира събитията едва днес. "Все още има много неща, които не знаем със сигурност, но трябва да допуснем, че това е терористична атака".

Службите все още се въздържат да определят атентата в центъра на Берлин като ислямистки. Ръководителят на германската криминална служба Холгер Мюнх предупреди за евентуални нови атаки. "От миналото знаем, че често има имитатори, които се колебаят, дали да извършат подобно нападение. Атаки, като снощната, обикновено им дават последната доза смелост. За нас това означава, че има повишен риск за сигурността".

"Не е изключена  възможността, зад атентата на коледния базар да стоят повече от един извършители", заяви главният прокурор Петер Франк на пресконференция в Берлин. Той потвърди информациите, че все още никой не е поел отговорността за нападението.

Според шефа на берлинската полиция Клаус Канд такова нападение е било очаквано, при това именно на традиционните коледни базари. "Рисковата ситуация не се е променила, напротив - нашите очаквания се потвърдиха. Случи се най-лошото", заяви шефът на берлинската полиция. А федералният президент Йоахим Гаук се обърна към германците с думите: Омразата на извършителя няма да се прехвърли върху нас. Тя няма да ни раздели. Нашето общество е изградено върху правото и човечността.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари