Германия и Италия са готови за транспортна война с Австрия

0
Искат Виена да вдигне ограниченията за камиони в Тирол
Искат Виена да вдигне ограниченията за камиони в Тирол

Германия и Италия са готови на транспортна война с Австрия, ако Виена не премахне едностранно приетите мерки срещу движението на тежкотоварни камиони в нейния западен регион Тирол – би тревога авторитетният всекидневник „Кориере дела сера“, цитиран от Монитор.

Засега въпросните мерки се изразяват в засилен пограничен и митнически контрол, но от 1 август би трябвало да влязат в сила нови тежки ограничения за превоз на някои видове стоки и за навлизането на ТИР-ове на австрийска територия.

Според цитирания от вестника министър на транспорта в Рим Данило Тонинели рестриктивните мерки ще ударят най-жестоко тежкотоварните камиони за международен превоз на Италия. Германия от нейна страна смята, че Виена ще накърни интересите на превозвачите й, които навлизат в Тирол от Бавария и се насочват към Италия и Западните Балкани.

Ето защо Тонинели и неговият колега в Берлин Андреас Шойрер са се договорили да сезират по проблема компетентните институции на ЕС и са написали нарочно протестно писмо до европейския комисар по транспорта Виолета Булц. В него акцентът е поставен върху един от основните принципи на Съюза – свободното движение на стоки на територията на членуващите в него страни.

Двамата министри твърдят, че рестриктивните мерки на Австрия нарушават този принцип и страната трябва веднага да се откаже от прилагането им. Тонинели и Шойрер посочват, че в противен случай техните правителства ще бъдат принудени да вземат ответни мерки – нежелана според тях хипотеза, която би нарушила из основи транспортните връзки в ЕС.

Двамата министри подчертават още, че прехода Бренеро на границата между Австрия и Италия, от страна на последната през изминалите дни се заформиха километрични опашки от ТИР-ове.

„Кориере дела сера“ припомня, че през пролетта и есента на миналата година Виена на два пъти се е опитала да приложи рестриктивни мерки за движението на ТИР-ове през австрийска територия, които са били отменени след намесата на Европейската комисия.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари