ГЕРБ води пред ПП-ДБ със 7%, Възраждане са трети

0
68% не харесват кабинета „Денков“, показва най-новото проучване на "Тренд"
68% не харесват кабинета „Денков“, показва най-новото проучване на "Тренд"

68% не харесват кабинета „Денков“, показва най-новото проучване на "Тренд"

Статична картина на обществените нагласи – електоралната подкрепа спрямо партиите и оценката за институциите остават сходни с проучването през юли. Дистанцията между двете водещи политически сили е близо 7%. Повишава се делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими. Това показва най-новото проучване на агенция „Тренд” за нагласите на българите спрямо основните институции и политическите формации.

„В началото на политическия сезон не можем да кажем, че има кой знае какво разместване в нагласите в резултат на горещото политическо лято”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA социологът от "Тренд" Димитър Ганев.

По думите му отрицателните оценки за работата на правителството се вдигат за трети пореден месец. „Положителните оценки обаче не падат. Те са около 22 на сто за последните два месеца. Това е неписан закон в България – когато си на власт доверието в теб ерозира”, подчерта той. И допълни: „Въпросът е, че с кабинета на „Денков” ситуацията е малко по-особена. Защото самото правителство не тръгна с високи нива на подкрепа. Това бе следствие от непопулярната „сглобка” – нито електоратитена ГЕРБ, нито електоратите на ПП и ДБ са въодушевени от това”.

Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка (14%), като не се наблюдава динамика спрямо последното ни проучване през юли.

Незначителна промяна и в оценката за работата на президента. Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава, положителната оценката за работата на президента е на познатите нива от 36%, а отрицателната 52%.

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24.9% сред гласуващите, следвани от обединението „Продължаваме промяната-Демократична България“ (18.3%). „Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 16.1% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС (13.4%), а петото място остава за БСП (8.7%). ИТН също запазват позицията си на ръба на парламентарната бариера.

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец достигат 31%. Въпреки това, мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори се споделя от близо половината (47%) от българите.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите. Изследването е реализирано в периода между 2 и 8 септември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    3 - поправка
    Е, не гладуващи , а гласуващи. Гладуването е след това.:(
  • -4
    3
    до 2
    Така е, заслужаваме си участта. Пълно е с идиоти, гладуващи за ГЕРБ, БСП, Възраждане, Продължаваме Путьовщината. Така и не каза с какви свои качества те плени Рена.:)
  • 6
    2
    daskal
    Явно живея в най-тайнственото общество. Не съм срещал човек, който да харесва и подкрепя ГЕРБ. Как става този номер с неугасващия им рейтинг - не знам. Ако е истина, ние напълно заслужаваме съдбата си като водачи на всички негативни класации в Европа.
  • 0
    1
    ...
    Възраждане е на 2% зад педераса и продажника. Няма коментари обаче.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари