ГЕРБ ще агитира софиянци да ходят пеш край Околовръстното шосе

0
Общинари от партията "разработиха" пешеходен и велосипеден маршрут от центъра на града до Витоша
Общинари от партията "разработиха" пешеходен и велосипеден маршрут от центъра на града до Витоша

Общинари от партията "разработиха" пешеходен и велосипеден маршрут от центъра на града до Витоша

Вместо да изгражда истински велоалеи и да оформя пешеходни зони, властта в Столична община се готви да прекръсти тротоарите и улиците в центъра на София по посока на Витоша на "пешеходно и велотрасе, свързващо бул. „Витоша“ с Природен парк „Витоша“, съобщи СЕГА.

Това стана ясно на днешното заседание на комисията по архитектура и градоустройство в Столичния общински съвет. С гласовете на управляващите коалиции ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“ комисията прие доклад с предмет „проучване на възможностите за реализиране на пешеходно и велосипедно трасе от центъра на София до началото на Природен парк „Витоша”.

Според документа маршрутът ще започва от кръстовището на бул. "Витоша" с бул. "Патриарх Евтимий", ще преминава през парка на НДК, по пешеходния „Мост на влюбените", при музея „Земята и хората", Културния център „Топлоцентрала“, бул. „Петко Каравелов’, и ще достига до Южния парк. След това трасето минава по ул. „Котленски водопад“, по бул. „Тодор Каблешков", по бул. „България", през детелината на Околовръстното шосе, по ул. „Кумата” в "Бояна" към парка на Боянската църква, по ул. „Белите брези", ул. „Поп Евстати Витошки" и до началото на ПП „Витоша". „Паралелно с пешеходното трасе се развива и велосипедно, което в по-голямата си част се припокрива с пешеходното трасе, но в началото на маршрута е изнесено на север по бул. „България" и се съединява с пешеходното трасе при кръстовището между бул. „България" и ул. „Тодор Каблешков“, пише още в доклада. Маршрутът е дълъг общо около 9 км. и се изминава за около 2 часа, отбелязват вносителите.

По този начин не само пешеходци, а и велосипедисти биха могли да стигнат удобно и бързо от самия център на града до планината, смятат от ГЕРБ-София. „Следва да се отбележи, че преобладаващата част от трасето е в добро състояние. Това би допринесло за по-бързата му реализация предвид необходимостта от пешеходен и велотуризъм в тази част на града“, завършват управляващите в София.

Намеренията на ГЕРБ бяха осмяни от опозицията в архитектурната комисия в лицето на Борис Бонев от „Спаси София“, „Демократична България“ и БСП. Най-язвителен бе Бонев, който нарече проекта "абсурден". „ГЕРБ-София съвсем ни взеха за балъци. Колегите са намерили къде има тротоари, паркове и вече изградени алеи и са решили да ги кръстят с гръмкото име „От „Витошка“ до Витоша без автомобил“. Открили сте иновативен начин да изтъкнете, че правите нещо за пешеходците в иначе абсолютно завладяния от автомобили град. Но всъщност нищо не правите. Записали сте, че придвижването ще става сред чист въздух, но аз изобщо не мога да си представя какъв чист въздух има по бул. „Тодор Каблешков“, бул. „България“ и по Околовръстния път. Да не говорим за идиотизма да се предвиди пешеходно и велосипедно пресичане на пътен възел, каквато е детелината на Околовръстното шосе преди "Бояна". Това е гаранция за инциденти“, коментира Бонев. Той допълни, че описаният маршрут не е подходящ за велосипедисти, защото те ще трябва да носят колелата си на гръб през многобройните подлези.

От ГЕРБ се оправдаха, че инициативата е замислена с цел да се изследва къде какво е необходимо по описания маршрут, за да се улеснят разходките до до Витоша. "Аз също ползвам велосипед и знам, че където не може да се мине по добре маркирана велоалея, човек минава както може - бутам, пресичам и продължавам. Затова поставяме на обсъждане това трасе, за да стане ясно какво още трябва да се направи по него", коментира общинският съветник Симеон Колев, който е един от вносителите на доклада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари