ГЕРБ предлага държавните служители отново да взимат бонуси от бордове на фирми

0
Поправките в Закона за държавния служител са подписани от Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ
Поправките в Закона за държавния служител са подписани от Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ Снимка: БГНЕС

Поправките в Закона за държавния служител са подписани от Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ

Сред предлаганите от управляващите множество поправки в Закона за ДДС, който бюджетната комисия на Народното събрание ще гласува на второ четене в сряда, се връщат и бонусите на чиновниците за участие в ръководните органи на публични фирми - държавни и общински.

Това става по познатия метод - в случая чрез Закона за ДДС се нанасят поправки в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда. Те са подписани от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ, пише Дневник.

В сега действащият Закон за държавния служител е посочено, че всеки може да участва като представител на държавата или общината в органите на управление или контрол на търговските дружества с държавно или общинско участие, но без възнаграждение. Дотук пък се стигна през 2012 г., когато премиерът Бойко Борисов се разгневи публично и поиска раздадените бонуси на висши държавни служители да бъдат върнати. След скандал с взетите бонуси от бившата шефка на здравната каса Нели Нешева и бившата шефка на агенцията по вписванията Виолета Николова, в началото на март 2012 г. министър-председателят даде срок на всички министри, зам.-министри, областни управители и членове на политически кабинети да върнат допълнителните си възнаграждения. По-късно одит на Сметната палата показа, че като премиер Бойко Борисов е раздал 668 211 лв. под формата на бонуси на служителите на Министерски съвет през 2011 г. и 2012 г.

Сега към мотивите за внесените поправки се посочва, че се попълва законова празнота и се изглажда съществуваща неравнопоставеност като на практика се вдига забраната за получаване на възнаграждение в тези случаи. Това важи и за дружества, създадени със специален закон. През есента на миналата година пък бе приет Закон за публичните предприятия, който е за управлението на дружества с над 50% държавно или общинско участие и разрешава участие на държавни служители в управителните органи срещу заплащане.

Въпреки сегашните предложения за промени остава забраната в Закона за администрацията, според която министър-председателят, министрите, зам.-министрите, шефовете на агенции, областните управители и някои други висши представители на изпълнителната власт да получават възнаграждение за участието си в управата на държавните и общинските фирми, посочва изданието "Медиапул". Допълва, че при това положение не е известно как практически ще се прилага противоречието в двата закона за хората на висши длъжности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари