Променят Закона за хазарта чрез Закона за извънредното положение

0
Менда Стоянова и още няколко нейни съпартийци депутати са решили, че сега е много подходящо да "пипнат" едни срокове в Закона за хазарта
Менда Стоянова и още няколко нейни съпартийци депутати са решили, че сега е много подходящо да "пипнат" едни срокове в Закона за хазарта Снимка: БГНЕС

Менда Стоянова и още няколко нейни съпартийци депутати са решили, че сега е много подходящо да "пипнат" едни срокове в Закона за хазарта

Законодателната практика на ГЕРБ да се пробутват всякакви изменения в правния мир през преходните и заключителни разпоредби на законопроекти, нямащи никакво, ама никакво отношение към съответната тема, завзема нови висини, пише clubz.bg. По правило въпросните преходни и заключителни разпоредби би следвало да се използват, за да се синхронизира законодателството, когато промените в даден акт водят със себе си до изменения в друг.

Не и според управляващите от ГЕРБ. Сега шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и още няколко нейни съпартийци депутати са решили, че е много подходящо да "пипнат" едни срокове в Закона за хазарта. Но не чрез нормалния законодателен механизъм - като се внесе законопроект за изменение на Закона за хазарта, който, както е по конституция, да се гласува на две четения. А като се добавят 2-3 текста между двете четения на промените в т. нар. извънреден закон, приет заради пандемията, който сега е в дневния ред на Народното събрание, за да се намери вариант как избирателите, поставени под карантина към датата на парламентарните избори на 4 април, да не бъдат лишени от правото си на вот.

Менда Стоянова и компания искат Националната агенция по приходите (НАП), която бе натоварена да се занимава с издаване, удължаване и изменения на лицензи за хазарт, да получи 3 месеца отсрочка, за да довърши преписки, започнати от закритата Държавна комисия по хазарта, или такива, постъпили след август 2020 г. От лятото на миналата година са в сила новите правила и правомощията на НАП в хазарта. Според депутатите дадените първоначално 6 месеца явно не са стигнали на данъчната администрация да се справи и преписките са "текущи". Според вносителите на предложената "по другия начин" поправка всъщност тя е в интерес на кандидатствалите за удължаване или издаване на нов хазартен лиценз, които са в процедура.

Второто, което искат от ГЕРБ, е до произнасяне на НАП по текущи преписки за лицензи да важи за такива, които са изтекли сред 1 януари 2020 г.

По същество за изборните правила нови предложения от депутатите няма. Срокът за редакции по правилата за провеждане на избори в извънредна епидемична обстановка изтича във вторник - 26 януари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари