ГЕРБ остави онкоболните на произвола на съдбата

0
Празници без празнично настроение, горчиви усмивки и тъга в очите
Празници без празнично настроение, горчиви усмивки и тъга в очите

Празници без празнично настроение, горчиви усмивки и тъга в очите.

Това е ежедневието в хиляди български семейства през изминалите няколко седмици, след като правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти остави на произвола на съдбата онкоболните, лишавайки ги от изследвания и терапии. Дни преди Великден стана ясно, че заради спряна доставка на радиоактивни изотопи, лечебните заведения в страната не могат да работят и съответно да спасяват човешки животи.

В същото време знайни и незнайни експерти, приближени до управляващата върхушка, окупираха телевизионните студия, за да обясняват, че пациентите ще бъдат пренасочвани към алтернативни процедури. Това хвърляне на прах в очите обаче не може да скрие поредния нагледен пример за пълния разпад на държавността в България, до който ни доведе ГЕРБ и придворната им патриотична шайка. След като проблемът стана известен на цялото общество, здравното министерство ръководено от несменяемия държавен служител, известен с прозвището „вечния бюджетар“, Кирил Ананиев даде уверение, че проблемът ще бъде решен до 7 май. По-късно срокът бе увеличен на няколко седмици, а след това и на месеци.

Ясно е, че в момента ГЕРБ и ОП имат много по-спешна работа от това да се занимават с доставката на изотопи и осигуряване на животоспасяващи терапии за българите. За тях е важно да подготвят фалшификацията на предстоящите на 26 май избори вместо да насочат усилията си към спасяването на сънародниците ни с диагноза рак. Погледнато от тяхната камбанария, проблемът с лечението на онкоболните не е сериозен, защото за разлика от обикновения българин, който разчита на здравеопазването в страната, те изпращат за лечение своите близки в частни клиники в чужбина, заплащайки скъпите процедури с окрадените от българския народ средства.

И макар ние от Възраждане да сме наясно, че прокуратурата в Република България е маша в ръцете на управляващата шайка, ще я призовем да се самосезира и да започне разследване на проблема – как, кой и защо допусна да се стигне до това положение. От изнесените досега сведения стана ясно, че ръководните фактори в държавата са били наясно с проблема много преди той да стане обществено достояние. Необходимо е да се даде ясен отговор на въпроса, защо не са взети конкретни мерки за доставка на изотопи от други места и поради каква причина здравното министерство няма разработени планове за действие при подобни кризисни ситуации.

Радиоактивните елементи използвани в нуклеарната медицина трябва да се доставят навреме и периодично, а не еднократно. Презапасяването също е невъзможно, заради особеностите на лечебния процес и диагностиката. Няма как обаче да очакваме адекватни решения по един толкова сложен въпрос от правителство, начело, на което стои човек, за когото е важно да има наличен аспирин, който да изпие след поредното мачле с „Бистришките тигри“.

Липсата на изотопи обаче не е единствения проблем при лечението на онкоболните у нас. Повече от половин година пациенти с карцином на щитовидната жлеза в Североизточна България не могат да бъдат изследвани, защото апаратурата в МБАЛ „Света Марина“ във Варна не работи. Не работи и тази в Шумен, а болницата в Русе предлага ограничен брой изследвания. Така хората с диагноза рак на щитовидната жлеза са принудени да пътуват стотици километри до Велико Търново, София или Пловдив.

Ние от Възраждане смятаме, че проблемът с лечението на онкоболните е поредния пример за това, че начело на държавата стои организирана престъпна група, за която от значение са само постъпленията в личните банкови сметки и придобиването на апартаменти. Вече 30 години българското здравеопазване е съсипвано умишлено, а населението е оставено на произвола на съдбата. Обещанията за реформи в сектора са само празни приказки, на които вече никой не вярва. Докога ще търпим това обаче зависи само и единствено от нас.

ПП "Възраждане"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари