ГЕРБ обвини Пенчо Милков в популизъм и бездействие

2
Кметът на Русе не правел достатъчно за справяне с проблема с мръсния въздух в града
Кметът на Русе не правел достатъчно за справяне с проблема с мръсния въздух в града Снимка: архив

Обвинения към кмета Пенчо Милков в популизъм и бездействие по отношение болния за русенци проблем за чистотата на атмосферния въздух отправиха общинските съветници от ГЕРБ по време на днешната сесия на Общинския съвет на Русе.

Декларацията бе прочетена от г-жа Наталия Кръстева.

ИЗКАЗВАНЕ

от името на групата на ПП ГЕРБ

в Общински съвет – Русе

ОТНОСНО: Качеството на атмосферния въздух в община Русе и извършване на проверки от общинска администрация за нерегламентирано горене на отпадъци

Уважаеми г-н Милков,

Един от най-важните проблеми, пред които е изправена русенската общественост, е въпросът със замърсяването на въздуха в Русе. При встъпването Ви в длъжност като кмет на Община Русе влязохте с категорична заявка, че ще се справите с този наболял проблем, към който гражданите са особено чувствителни.

Ние, от ПП ГЕРБ считаме, че изминаха два месеца, през които жителите на общината са в невeдение как реално ще разрешите този въпрос. Очаквахме от Вас да изнесете информация, която да успокои русенци и да предприемете спешни мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в гр. Русе. За съжаление това не се случва. Вместо това, във Фейсбук страницата си и в медиите, оповестявате действия, които всъщност се извършват от общинска администрация и през последните три години, когато Вие не сте бил кмет. Визираме следното:

 • Още през септември месец 2016 година администрацията инициира и изиска от отговорните институции, съгласно вменените им задължения, да бъдат извършени незабавни проверки за качеството на атмосферния въздух като в същото време приложихме списък на фирмите, извършващи дейности в сферите на машиностроенето, металообработването, металургията, електронната и химическата промишленост. В контекста на това бе създадена Междуведомствена комисия от всички отговорни институции – РИОСВ, РЗИ, Инспекция по труда, Изпълнителна агенция по околна среда и води, Община Русе и др. Още тогава сезирахме и Окръжна прокуратура – Русе. Въз основа на дейността на тази комисия, ежеседмично бяха извършвани проверки в промишлени предприятия, за което са съставени констативни протоколи. В тази връзка моля да обясните защо след като такава комисия е създадена и очевидно през годините е била работеща, предлагате да бъде създадена нова комисия със сходна дейност?
 • В началото на 2019 година в отдел „Екология“ бе създаден т.нар. „Регистър на комините“. Той съществува и към днешна дата. Това са налични данни и към момента се предполага, че би следвало да бъдат допълвани своевременно.
 • Отново в началото на 2019 г., Община Русе подписа Споразумение със Столична община като партньор по проекта „LIFE“. Той касае само и единствено проблема със замърсяване с фини прахови частици, по който ще бъдат монтирани две измервателни станции и ще бъдат подменени отоплителните инсталации на 1468 домакинства общо за целия период на проекта. Още по време на първата фаза на проекта бе създаден местен информационен център, който заработи още в средата на предходната година. В същото време в нарочна пресконференция по проекта, отразена в местните електронни сайтове информирате, че този център е новосъздаден.
 • На 01.06.2019 г. бе изградена система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, която показва в реално време данните от измервателните станции. На тази дата тогавашната общинска администрация монтира и две електронни табла за визуализация на данните от замърсяването на въздуха, до които гражданите имат денонощно достъп.
 • През месец 09.2019 г. на сесия на предходния Общински съвет, бе приета изрична Наредба за опазване на околната среда на територията на Община Русе, която също е разработена от предходната администрация.

Уважаеми господин Кмет,

Видно от гореизложеното, това, което предлагате и оповестявате в средствата за масова информация като Ваши инициативи, вече е свършено от предишната администрация. Едно от последните Ви твърдения е, че ще засилите контрола върху горенето на нерегламентирани материали в Русе като служителите на КООРС съвместно с отдел „Екология“ ще влизат в домовете на хората след 17 часа и в почивни дни, за да извършват проверки. При установяване на нарушение, ще се налагат санкции, които могат да бъдат от 100 до 1000 лева. Г-н Милков, като юрист, познаващ Българското законодателство, считате ли, че е възможно и законосъобразно влизането в един частен дом да става без съдебно разпореждане и благодарение на волята на гражданите, че са допуснали проверяващите, да се случва инспекцията и да се налагат глоби. Не е ли редно да има по-голяма информираност за това какво трябва да се гори и за вредата от материалите, неподходящи за изгаряне?

В същото време в свое изказване, публикувано в местен ежедневник и местен електронен сайт, ресорният заместник-кмет твърди, че по проект „LIFE“ ще се подменят отоплителните уреди и с климатици. Това е очевидно подвеждане на гражданите и предполага непознаване на материята на проекта. За сведение, проекта не предвижда предоставянето на климатици.

Добре известно е, че битовото отопление през зимата води до повишаване на концентрацията на фините прахови частици във въздуха. Това означава ли, че администрацията ще насочи усилията си само и единствено към гражданите, които горят нерегламентирани материали, като всъщност по този начин би се отклонило вниманието от големите промишлени замърсители, които остават необхванати и ненаказани?! Защото проблемът е наличен и през летния период, когато не се палят печки и причините не следва да бъдат търсени само и единствено в гражданите.

Русенци имат правото да чуят отговорите на тези въпроси и ние от ПП ГЕРБ ще продължим да настояваме за продължаващи и адекватни мерки на администрацията за справянето с проблема с чистотата на атмосферния въздух.

Очакваме от Вас да спрете с популистките думи и бездействие.

Очакваме от Вас визия – цели и задачи, мерки и действия относно адекватното и целесъобразно отношение към важността на поставените от нас въпроси.

23.01.2020 г. С уважение: Групата на ГЕРБ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 6
  32
  Веселият Готвач
  иска ми се тази Грозалия да се сети,че това е наследството от тяхното безхаберно присъствие в управлението на града ни, за тяхно и наше съжаление резултатите са трагични и повече от ужасни, но речта ми е колко трябва да е нагъл, че да се прави на месия и да чете смехотворни и несъстоятелни декларации, неуважаема ти бе в управлението на стоилката и бе изгонена по никое време от него, анализирай поведенето и компетенцията си, вероятно в руга област си по-добра, но за общинката не беше
 • 3
  31
  Кмета
  Пенчо-Милко хубаво говори, благо. Миловиден е, нежничък и уважителен. Да се кара не иска, пари да взема не иска, абе добър човек е. Истината казва. Браво. Обаче, когато говори за зъмърсяване на въздуха, този наш ТЕЦ на твърдо гориво защо не го спомена? Това, че си дава сметка, че сме бедни, не решева проблемите ни. Това, че от една трибуна показва състрадание нищо не означава. Ето това е пуполизъм. Хайде стига сме говорили и да действаме нещо. Имаме нужда от ремонти на улиците, положението на места остана ужасно. Имаме нужда от осветление. Имаме нужда от чистота. Имаме нужда от решение на проблема с трафика при Дунав мост. Хайде кмета малко да се поизцпа и да започне да си върши работата
 • 12
  30
  Мончо
  ГЕРБавите в Русе, хапят в момента като настъпени кученца! Пенчо не правел нищо........ за въздуха в Русе ? А вие помияри какво направихте за 10 години управление? Да има някакви видими резултати? НЯМА. Само обещавахте и приказвахте лъжи! Пенчо,може и да не направи нищо защото вашата хунта управлява и няма нарочно да му позволи да направи нещо Те това е! Докато не бъдете свалени от власта и затворени в затворите ,нищо няма да се оправи с въздуха!
 • 23
  29
  ЦЕЦО
  Г-ЖАТА ГЬОНСУРАТ Е В ПОЛОЖЕНИЕ "СМАЧКАНА ЗМИЯ", КОЯТО НАЙ-ХАПЕ.РУСЕНЦИ ТЪРПЯХМЕ ГЕРБ-АВИТЕ ДВА МАНДАТА!!! ОСВЕН РАЗРУХА И ПЪЛНЕНЕ НА ДЪЛБОКИТЕ ВИ ДЖОБОВЕ ДРУГО НЕ НАПРАВИХТЕ.НАВСЯКЪДЕ СИ ОСТАВИХТЕ РЪЦЕТЕ ЗА ДА ИМА ДА КРАДЕТЕ.ТАКА ,ЧЕ-БАСТА!
 • 22
  28
  Хм
  ГЕРБ повече властчица в Русе нема да помиришат по една много проста причина - калпав генетичен матрял. По други краища на България може да има по-читави гербави (силно съмнително, но все пак се намират тук-там). В русенско просто няма. Кой от тия е читав, идиота Нулев? Пацата Стоилов? Тея пачи-агентки? Гелосания автоконструктор? А може би Даков, по-скоро може би не, боли го фара него. Оная Деса-Простакеса? Всичкото това разхищение на биомаса. Пенчо изглежда като титан на фона на тея утайки и отрепки. Ей затова няма да има ГЕРБ в русенско дълги години. Освен ако бардака не се смени с нови курви, но това е проблем с ГЕРБ по принцип - нови курви не пускат, дъртите брантии не пускат кокала. А са тъпи и некадърни горките, вече и на години, немалко са изкуфели дъртаци. Баш като в зрелия соц, същите проблеми.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Милооо, ти какви жени обичаш? Умни или красиви?
- Нито едните, нито другите, миличка. Аз обичам само теб!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари