ГЕРБ изтегля проекта си за Бюджет 2017

0
Ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите ще се събират в съответствие с действащите закони
Ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите ще се събират в съответствие с действащите закони Снимка: БГНЕС

Ще изтеглим Законопроекта за държавния бюджет за 2017 г.

Това каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в интервю за Инвестор. Според нея това е най-логичното и благоприятно за страната решение.

„Да си говорим честно - Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента“, смята депутатът от ГЕРБ.

Вариантът на проектобюджета, който предложи Министерството на финансите, беше представен почти в последния законово установен срок. Това наложи внасянето му за одобрение в Министерски съвет и в парламента да се случи в рамките на една седмица. Ако правителството оттегли своя вариант, това почти сигурно значи, че един от най-важните закони за нормалното функциониране на държавата може да не бъде приет до края на годината.

В Закона за публичните финанси е записано, че ако това се случи, през 2017 г. трябва да се работи с варианта на бюджета от миналата година. Законът за публичните финанси предвижда възможност за такива ситуации. Държавата няма да остане без бюджет. Той ще се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв“, обясни Менда Стоянова.

Ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите ще се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са с размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година. Тази разпоредба от закона обаче не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание.

Източник: Investor.BG
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари