Георги Рачев: До 12 януари не се вижда студ, това е феномен

2
"Времето остава раннопролетно, дори с положителни сутрешни температури", заяви климатологът
"Времето остава раннопролетно, дори с положителни сутрешни температури", заяви климатологът Снимка: БНР

"Времето остава раннопролетно, дори с положителни сутрешни температури", заяви климатологът

"Нова година, Богоявление, Ивановден ще посрещаме с пролетни температури. Никакъв лед няма да разбиват калоферци в Тунджа за прочутото хоро на Йордановден тази година. Пловдив ще посреща празника с температури 12-13-14 градуса максимални температури при 2-3-4 градуса минимум.

Така ще е докъм 10-12 януари, в средата на Голям Сечко, известен в миналото със студовете си.

Топла Коледа и Нова година не е нещо изключително у нас. В последните 20-30 години дори това е нещо като тенденция – през 2010 г. в Пловдив и София на Нова година темперутирите бяха плюс 18 градуса." Това заяви пред „Марица“ климатолог номер 1 на България проф. Георги Рачев.

"Проблемът не в това, че декември си отива с 3,3 градуса по-топъл от нормалното, а в това, че топлото време продължава твърде дълго време. Декември си отива много топъл, периодите с над нормалните температури станаха много дълги, до десетина дни. Според средносрочните прогнози докъм 10-12 януари не се вижда студ, снеговалежи, напротив – времето остава раннопролетно, дори с положителни сутрешни температури, дори в София. Ето това е феномен, който не е наблюдаван до този момент, обяснява експертът.

"По планините няма сняг не само в България. Според германски учени в Алпите при връх Цугшпитце снегът е с 8 м по-малко от обикновено. Топло е и в цяла Европа.

Според британската метеорологична служба, след излизане на окончателните данни, 2022 г. може да се окаже най-топлата година за Обединеното кралство.

Става по-топло, въпреки че имаме Ла Ниня – феноменът в екваториалната част на Тихия океан. Тази по-хладна вода, която господства над огромна територия, ще си отиде и на нейно място трябва да дойде Ел Ниньо, по-топла вода. Има много голяма вероятност 2023 г. да се окаже рекордна по високи температури, дори най-топлата досега.

Кога точно ще завали сняг е трудно да се каже. Но засега и в планината няма сняг. Надяваме се към средата на януари да завали, но не знаем дали ще се случи", заяви още специалистът.

"Ще се случи това, което наричаме Солунска мека зима, но основание за тревога няма, хората се радват на топлото време, не се сбъднаха заплахите за бомбастични сметки за парно и ток", смята проф. Рачев. Цитира свой приятел, който досега спестил 3 кубика дърва заради високите температури. Нямало опасност и трайните насаждения да започнат вегетация заради ниското слънце, есенниците били добре засега. "Заради липсата на поледици е по-малък и броят на пострадалите по пътищата", констатира климатологът, известен с чудесното си чувство за хумор.

Високите температури и липсата на сняг обаче са проблем за зимния туристически сезон. Той е започнал, туристите са дошли, но не могат да карат ски. Високите температури не позволяват и да работят оръдията за сняг. "Дано завали, за да помогне на туризма", казва проф. Рачев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Гост
    А защо Европа зависи от Русия за това, да не замръзне? И защо Русия трябва да се грижи за незамръзването на Европа? Щом Европа не иска Русия, да си направи топло сама.
  • -4
    2
    Полуръст путин
    Ужас...Кремълския подчовек ,изрод и диктатор искаше Европа да замръзне.По руската телевизия пускаха смешки със замръзнали хора и градове.Но явно ще го духат ...а урода няма да дочака следващата зима.
  • 5
    1
    лкк
    Ужас, онази откачалка грета тунберг ще плямпа постоянно за климата и за измислиците, с които е пропагандиран кухият и мозък!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари